Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Οι αλλαγές στις φοροπροθεσμίες με τις παρατάσεις
Τη μία παράταση μετά την άλλη δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς ποινές, μετά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του.
Μετά τις παρατάσεις που ανακοινώθηκαν, οι νέες προθεσμίες έχουν ως εξής:
n Συγκεντρωτικές καταστάσεις. Η νέα προθεσμία λήγει στις 27 Οκτωβρίου και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είναι υπόχρεοι στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
n Φοροδηλώσεις του παρελθόντος. Εως τις 31 Οκτωβρίου έχουν περιθώριο να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν δηλώσεις ή τις είχαν υποβάλει ανακριβώς. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών, εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν έως τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
n Σκάφη αναψυχής. Επειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 14 Νοεμβρίου. Αφορά όσους επιθυμούν να «γυρίσουν» το επαγγελματικό τους σκάφος σε ιδιωτικό, γλιτώνοντας έτσι πρόστιμα με τα οποία απειλούνται αν διαπιστωθεί ότι το σκάφος τους είναι δηλωμένο επαγγελματικό μόνο και μόνο για να αποφύγουν τους φόρους. Αν υποβάλουν έως τις 14 Νοεμβρίου αίτηση υπαγωγής στην εν ισχύ ρύθμιση, στην εφορία τους, και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν μέσα σε δύο μήνες, εφάπαξ, τον ΦΠΑ που αναλογεί στο σκάφος και τα καύσιμα, απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις που τους αναλογούν για παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.
Θα λειτουργήσει. Εν τω μεταξύ, μετά την εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε το σαββατόβραδο η Δ' ΔΟΥ Αθηνών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως σήμερα θα λειτουργήσει κανονικά με την εξαίρεση του δικαστικού τμήματος. Το υπουργείο διαβεβαιώνει παράλληλα πως η καταστροφή των αρχείων της Δ' ΔΟΥ δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της «καθώς υπάρχουν αντίγραφα για το σύνολό τους».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα