Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ετοιμάζονται και νέες σκληρές αλλαγές στη φορολογία
Νέες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων αλλά και στους συντελεστές ΦΠΑ μελετάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.
Ωστόσο οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν χιλιάδες φορολογούμενους σε νέες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά συζητείται να καταργηθεί η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος καθώς μέχρι σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία της εφορίας.
Τα νέα μέτρα όπως φυσικά και τα προηγούμενα θα λάβουν το πράσινο φως από την Τρόικα η οποία πιέζει προς την κατεύθυνση να φορολογηθούν πολύ πιο αυστηρά οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και φαίνεται να εγκρίνεται από την Τρόικα είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% ή 25% στα κέρδη των επαγγελματικών και των ατομικών επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των παραπάνω φορολογουμένων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο όσοι επαγγελματίες δηλώνουν αρκετά χαμηλά εισοδήματα καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές εισοδήματα από 5.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
Μάλιστα, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα καθώς η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου ορίου φαίνεται να βρίσκεται προ των «φορολογικών» πυλών.
Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες, ενώ ο λογαριασμός συνεχίζεται και με τους αγρότες. Περίπου 350.000 αγρότες θα υποχρεωθούν σύμφωνα με το φορολογικό σχεδιασμό να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, δηλαδή να γίνουν κι αυτοί επιτηδευματίες.
Ακόμη εξετάζει να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και να διαμορφωθεί από 5.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα «Το Βήμα της Κυριακής» προωθείται η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κτλ.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν προσπάθεια, όπως λένε αρμοδίως, να πείσουν την Τρόικα και να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να δοθεί μία ώθηση στην οικονομία και να αυξηθεί η κατανάλωση που βρίσκεται στο ναδίρ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα