Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Με 168 ευρώ μηνιαίως η αναγνώριση πλασματικών από τον ΟΑΕΕ
Με 168 ευρώ τον μήνα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες-ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο και να καλύψουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Με βάση εγκύκλιο του ΟΑΕΕ (όπου ασφαλίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΤΕΒΕ, οι αυτοκινητιστές-ΤΣΑ και οι Εμποροι-ΤΑΕ) και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 και μετά μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο παιδιών, σπουδών και κενών διαστημάτων ασφάλισης με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 168 ευρώ σήμερα).
Να σημειωθεί ότι όσοι φέτος συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης θα πρέπει να έχουν 36 έτη ασφάλισης όταν συνταξιοδοτηθούν (πάντα στο 60ό έτος). Αντιστοίχως, το 2012 τα έτη ασφάλισης αυξάνονται στα 5, το 2013 στα 6 έτη και το 2014 στα 7 έτη.
Κατά συνέπεια για τη συμπλήρωση των αναγκαίων 40 ετών ασφάλισης το 2014 θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει τουλάχιστον 33 πραγματικά έτη και 7 πλασματικά (κατ' ανώτατο όριο). Κατ' εξαίρεση, ο χρόνος που έχει αναγνωριστεί από πολιτικό πρόσφυγα δεν θα αφαιρείται από τα πλασματικά χρόνια διότι αφορά χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης στην αλλοδαπή.
Προκειμένου να συνυπολογιστούν όμως οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή δώδεκα (12) έτη πραγματικής ή και προαιρετικής ασφάλισης. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την αναγνώριση χρόνου απασχόλησης πριν από την εγγραφή.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη από:
1. Τα παιδιά.
2. Τον χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας.
3. Τον χρόνο σπουδών.
4. Τον χρόνο των κενών διαστημάτων ασφάλισης.
5. Τον χρόνο προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή ανυποταξίας στρατεύσιμων λόγω θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων.
6. Τον χρόνο αποδεδειγμένης άσκησης επαγγέλματος πριν από την εγγραφή στα μητρώα των πρώην Ταμείων ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ.
Ειδικότερα, δυνατότητα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου παιδιών έχουν και οι δύο γονείς, με τις ίδιες προϋποθέσεις και ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών. Συγκεκριμένα:
* Ο ανώτατος προβλεπόμενος χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί είναι πέντε (5) έτη και αναλύεται σε ένα (1) έτος για το πρώτο παιδί και δύο (2) έτη για κάθε επόμενο μέχρι το τρίτο. Για περισσότερα των τριών παιδιά δεν προβλέπεται αναγνώριση επιπλέον χρόνου.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές (Ν. 3655/08) περί αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών, με τις προϋποθέσεις που θέτει εκείνη η διάταξη. Επίσης ο πλασματικός χρόνος παιδιών συνυπολογίζεται επιπλέον του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
* Επί περισσότερων του ενός φορέων ασφάλισης το δικαίωμα αναγνώρισης ασκείται στον φορέα επιλογής του ασφαλισμένου.
* Ο πλασματικός χρόνος παιδιών δεν μπορεί να αναγνωριστεί για συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση στις πιο κάτω περιπτώσεις:
α. Μητέρων ανηλίκων ή ανάπηρων, για κάθε βιοποριστική εργασία, παιδιών, β. Χήρων πατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών, γ. Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, δ. Λόγω απόλυσης.
Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/10 ή και μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά με προϋποθέσεις που δεν μεταβλήθηκαν μετά την 1η/1/2011 με τις διατάξεις του Ν. 3863/10 αναγνωρίζουν τη στρατιωτική θητεία με τις διατάξεις του Ν. 1358/83, χωρίς να ισχύουν οι ειδικές προϋποθέσεις του Ν. 3996/11.
* Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η/1/2011 με τα νέα όρια ηλικίας αναγνωρίζουν τη στρατιωτική θητεία με τη μείωση του 30% έως το 2014 και 50% για τα επόμενα έτη.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία