Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλάζει το ωράριο σε τράπεζες-καταστήματα

Την αποδέσμευση των ωρών λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων χωρίς, ωστόσο, να θιγούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο που βάζει η τρόικα στο τραπέζι μετά τις γνωστές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Τα δικαιώματα που «διασώζονται» είναι το 40ωρο και το ρεπό για όποιον απασχολείται σε εξαήμερη βάση (όπως ήδη ισχύει σε δεκάδες άλλους κλάδους όπου εφαρμόζεται η εξαήμερη απασχόληση με ή χωρίς προσαύξηση 30%).
Το θέμα επανέφερε χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων για την άρση «στρεβλώσεων» που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς (Επιτροπή Ανταγωνισμού, κανόνες ρύθμισης και μεταφορών προϊόντων, διανομή μη επιτρεπόμενων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ κ.ά.).

Τρόικα
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», στην ατζέντα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Σ. Τσόκα περιελήφθη, την τελευταία στιγμή, και η εξέταση του καθεστώτος εργασίας και λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο και στις τράπεζες που, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, έχουν περιορισμούς.
Η κίνηση αυτή έγινε μια ημέρα μετά την αντίδραση «κορυφής», από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, στην αξίωση της τρόικας για αλλαγές στα ωράρια και στις αποζημιώσεις και μετά την άρνηση του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση, του υφυπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου και της γ.γ. Α. Στρατινάκη (την περασμένη Τρίτη) να διαπραγματευτούν «επί της ουσίας» τις όποιες αλλαγές αν δεν δοθεί χρόνος και το... πράσινο φως της κυβέρνησης.
Με δεδομένη την εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να σταματήσει η διαπραγμάτευση στο υπουργείο Εργασίας και να αναζητηθούν «ήπιες» λύσεις που θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο (όπως ρητά ζήτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος) οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων διαπίστωσαν ότι χωρίς να παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία και μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αποσύνδεση των ωρών εργασίας από το ωράριο λειτουργίας θα μπορούσε να γίνει πράξη μέσω επιχειρησιακών ή και ατομικών συμβάσεων (μετά τη λήξη της μετενέργειας για τις τελευταίες).
Κυλιόμενο ωράριο
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφόσον προκριθεί το παραπάνω εναλλακτικό σενάριο της σύναψης επιχειρησιακών ή ατομικών συμφωνιών, θα μπορεί να γίνει σε εξαήμερη βάση, με τήρηση του 40ώρου και της προβλεπόμενης από την κοινοτική νομοθεσία ενδεκάωρης ημερήσιας ανάπαυσης. Οι επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος αφού δεν θα καλούνται να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή υπερεργασίας υπερωρίας και τα ωράρια θα είναι εξατομικευμένα ανά εργαζόμενο ή ομάδες εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι είτε θα λαμβάνουν ρεπό είτε θα απασχολούνται με κυμαινόμενο ωράριο: Η νομοθεσία επιτρέπει σήμερα σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο έως 40 ώρες την εβδομάδα σύστημα αυξημένης απασχόλησης (+ 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών) υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ή του μικρότερου ωραρίου, ώρες να αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου, μειωμένης απασχόλησης).
Κατώτατος μισθός
Μολονότι παραμένει, ταυτόχρονα, «ανοικτό» στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών και της τρόικας το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Με τη νομοθέτηση εκτιμάται ότι θα προληφθούν δικαστικές αποφάσεις που ενδέχεται να ακυρώσουν την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία επιβλήθηκαν μειώσεις στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΕΕ και καταργήσεις Κανονισμών Προσωπικού: το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής ακύρωσε ήδη απολύσεις στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής οι οποίες έγιναν με την επίκληση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου άρθρο 5, ενώ στις 2 Νοεμβρίου του 2012 εκδικάζεται αίτηση της ΓΣΕΕ για την ακύρωση συνολικά της ΠΥΣ.
Τήρηση 40ώρου
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφόσον προ κριθεί το εναλλα κτικό σενάριο της σύναψης επιχειρησιακών ή ατο μικών συμφωνιών, θα μπορεί να γίνει σε εξαήμερη βάση, με τήρηση του 40ώρου και της προβλεπόμενης από την κοινοτική νομοθεσία ενδεκάωρης ημερή σιας ανάπαυσης.
Δεν θα καταβάλλεται πρόσθε τη αμοιβή υπερ εργασίας υπερω ρίας και τα ωρά ρια θα είναι εξατομικευμένα ανά εργαζόμενο ή ομά δες εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία