Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το TAXIS και άμεση απόδοση ΦΠΑ

Την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής είναι τα δυο νέα «όπλα» που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την φοροκλοπή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Τις επόμενες μέρες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης αναμένεται να υπογράψει δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές του Taxisnet προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.
Πρόσφατα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxisnet, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.
Με τη online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών:
  • Ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής
  • Θα καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν σήμερα κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Με το νέο σύστημα ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.
Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το κόστος προσαρμογής των ταμειακών μηχανών θα είναι μικρό ενώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα μπει φρένο στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Και αυτό γιατί, με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το υπουργείο Οικονομικών για την πράξη αυτή. Έτσι, θα έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις και τις συναλλαγές κάθε επιχείρησης. Το νέο σύστημα διευκολύνει το φορολογικό έλεγχο καθώς εύκολα θα μπορούν να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω εικονικών τιμολογίων ή αν δεν εκδόθηκαν αποδείξεις. Παράλληλα, οι φορολογικές αρχές έχοντας στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία των πωλήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν το τζίρο των επιχειρήσεων και να διασταυρώνουν τα στοιχεία με τα κέρδη που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις οι επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία