Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Οδηγός: Πού να βάλω τα λεφτά μου - Ευκαιρίες αλλά και υψηλό ρίσκο το 2011
katatheseis_1Ελπίδες για σημαντικές αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 10%, αλλά και πολύ μεγάλο ρίσκο και αβεβαιότητα, φέρνει για τους επενδυτές η νέα χρονιά.
Οπως αναφέρουν τραπεζίτες αλλά και χρηματιστές, τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται σήμερα τόσο οι ελληνικές μετοχές όσο και τα ομόλογα- κρατικά, τραπεζικά και εταιρικά- φαντάζουν ιδιαίτερα δελεαστικά. Την ίδια στιγμή, όμως, στις αγορές εξακολουθεί να κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η όποια ανάκαμψη στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο 12μηνο. Τα δεδομένα αυτά εκτινάσσουν τον παράγοντα «ρίσκο» και, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς, όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με επενδύσεις το 2011 θα πρέπει να διαθέτει «γερό στομάχι» προκειμένου να αντέξει ενδεχομένως πολλά και απότομα σκαμπανεβάσματα.
Ελπίδες για ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Η βουτιά του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. κοντά στα επίπεδα των 1.400 μονάδωνπου αποτελούν και χαμηλό 12ετίας- δημιουργεί ένα τοπίο που μπορεί να κρύβει σημαντικές αποδόσεις, χωρίς όμως να λείπουν και οι παγίδες. Οπως υποστηρίζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε «υπερπουλημένα επίπεδα» καθώς η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα. Στην αγορά επικρατούν πανικός και αρνητική ψυχολογία για σενάρια που είναι ήδη γνωστά αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επαληθευτούν.
Με αυτά τα δεδομένα, αν κάποιος έχει αγοράσει μετοχές μέσα στο 2010, δεν συμφέρει να ρευστοποιήσει στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο καθοδικό περιθώριο. «Αυτή τη στιγμή σερνόμαστε στον βυθό και εδώ είναι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα στήριξης του χρηματιστηρίου», καταλήγει. Με αυτά τα δεδομένα, όποιος τοποθετήσει σήμερα σε υγιείς και αξιόλογες εταιρείες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχει πολλές πιθανότητες υπεραπόδοσης μέσα στα επόμενα χρόνια. Εντούτοις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ελληνικές μετοχές να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα «εγκλωβίζοντας» ουσιαστικά τον επενδυτή, ο οποίος για το ίδιο διάστημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις σε άλλες μορφές επένδυσης.
katatheseis_2Ράλι με παγίδες στις ξένες αγορές
Σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ξένες αγορές μέσα στο 2010 και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Εντούτοις, οι «αρκούδες» προειδοποιούν για μια διόρθωση στις αγορές, καθώς θεωρούν ότι η άνοδος δεν μπορεί να συνεχιστεί απνευστί. Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, στα διεθνή χρηματιστήρια πραγματο ποιούνται σημαντικές εισροές από τα ομόλογα, γεγονός που δίνει προβάδισμα στις μετοχικές αγορές. Εντούτοις, αν επεκταθεί η κρίση χρέους των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης ή αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει στην αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει είτε τη βίαιη διόρθωση είτε ακόμα και την αντιστροφή της θετικής τάσης μέσα στη χρονιά.
Αποδόσεις-ρεκόρ με ρίσκο στα ομόλογα
Διψήφιες αποδόσεις προσφέρουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ κατά πόδας ακολουθούν αυτά των τραπεζών αλλά και μεγάλων, εισηγμένων στο χρηματιστήριο, επιχειρήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα με λήξη το 2014 στη δευτερογενή αγορά, μπορεί κανείς να εξασφαλίσει αποδόσεις έως και 14%! Εντούτοις, όπως αναφέρουν τόσο τραπεζίτες όσο και χρηματιστές, η αγορά αυτή τη στιγμή ενός κρατικού ομολόγου συνεπάγεται σημαντικό ρίσκο, τόσο για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης όσο και για την περίπτωση «κουρέματος» (haircut) στην ονομαστική του αξία. Στην πρώτη περίπτωση η απώλεια είναι μικρότερη, καθώς ο κάτοχος του τίτλου θα συνεχίσει να εισπράττει κανονικά το ονομαστικό κουπόνι, αν και το ομόλογο θα λήξει κάποια χρόνια αργότερα. Στη δεύτερη, όμως, ο κάτοχος του ομολόγου θα δει την ονομαστική αξία της επένδυσής του να μειώνεται σημαντικά, γεγονός που καθιστά ασύμφορη την επένδυση, παρά τις υψηλές αποδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλές αποδόσεις με συγκριτικά χαμηλότερο ρίσκο προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα μεγάλων και υγιών εταιρειών, το αντικείμενο των οποίων δεν εξαρτάται άμεσα από τη χρηματοοικονομική συγκυρία.
Στον αντίποδα, χαμηλές αποδόσεις- κοντά στο 3%- αλλά μεγάλη ασφάλεια προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα καθώς και οι τίτλοι που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Δίλημμα η επένδυση στα πολύτιμα μέταλλα
Μέσο εξασφάλισης έναντι της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά μπορεί να αποτελέσει ο χρυσός, είτε σε φυσική μορφή είτε αν αγοράσει κανείς χρυσές λίρες. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει κάνει ήδη αξιοσημείωτο ράλι την τελευταία διετία και, πλέον, αρκετοί αναλυτές διαβλέπουν «κόπωση» στην ανοδική πορεία του.
Παράλληλα, αν τελικά ηρεμήσουν ολοκληρωτικά οι αγορές και επικρατήσει η διάθεση για ρίσκο, οι τιμές του χρυσού θα μειωθούν σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι, αν κανείς επιλέξει τελικά την επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην πληρώσει «χρυσάφι» την ασφάλεια που αναζητά. Επιτόκια που συμφέρουν στις προθεσμιακές και στα έντοκα γραμμάτια
Υψηλές και εγγυημένες αποδόσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 4,5%, και μάλιστα αφορολόγητες, προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και τα έντοκα γραμμάτια τριών ή έξι μηνών που εκδίδει το Δημόσιο. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα άντλησης ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά και βλέπουν τα χαρτοφυλάκια καταθέσεών τους να μειώνονται, ο «πόλεμος των αποδόσεων» αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2011. Μάλιστα, στο «παιχνίδι» έχουν μπει πλέον δυναμικά και οι μεγάλες τράπεζες, που αναζητούν το δικό τους μερίδιο από την «πίτα» των καταθετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία διαθέτει ειδικό, 18μηνο λογαριασμό προθεσμίας, στον οποίο διπλασιάζει τις αποδόσεις το Πάσχα, το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα