Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Οργή για το φιάσκο με την «επιχείρηση-χειροπέδες»
Στα δίχτυα της Δικαιοσύνης πιάστηκαν τρεις ακόμη μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι συνολικά χρωστούν πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως και στις προηγούμενες συλλήψεις (περισσότερες από σαράντα), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι συλληφθέντες, αφού περάσουν μερικές ώρες στο Αυτόφωρο, τελικά αφήνονται ελεύθεροι, είτε έχοντας κάνει διακανονισμό και πληρώνοντας μέρος από την οφειλή τους, είτε έχοντας καταδικαστεί έως τρία χρόνια με αναστολή, οπότε πηγαίνουν στο σπίτι τους ανενόχλητοι.
Το θέμα που έχει προκύψει με τις συλλήψεις «επωνύμων» κι όχι μόνο, που, ωστόσο, δεν τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει -μέχρι στιγμής- σιωπηρές αντιπαραθέσεις των «ράμπο» του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας από τη μία πλευρά και των δικαστικών αρχών από την άλλη. Οι μεν κάνουν λόγο για φιάσκο αναφερόμενοι στην «επιχείρηση - χειροπέδες», οι δε ότι έχουν «δεμένα τα χέρια τους», ειδικά για τους επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται αλλά που υποστηρίζουν ότι έχουν καταθέσει αίτηση στο άρθρο 99. Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος επιτρέπει σε όσους έχουν μπει στο άρθρο 99 να το επικαλεστούν και να μην φυλακιστούν, παίρνοντας παράταση ορισμένων μηνών προκειμένου να διευθετήσουν τις οφειλές τους.
Οργή, όμως, έχει προκαλέσει και η υπόθεση φοροφυγάδων που δεν έχουν καταβάλει ΦΠΑ εκατομμυρίων και παρ' όλα αυτά καταφέρνουν να μην μπουν ούτε μία ημέρα στη φυλακή.
Ρύθμιση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα επίκειται νομοθετική ρύθμιση ώστε να τιμωρούνται παραδειγματικά ακόμη και οι επιχειρηματίες που έχουν υπαχθεί στο 99, αλλά κυρίως να είναι πιο σκληρές οι δικαστικές αρχές με το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο αδίκημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υπεξαίρεση κακουργηματικής μορφής επειδή ο φόρος προεισπράττεται. Οι δικαστές μπορούν να προφυλακίσουν το κατηγορούμενο για κακούργημα όταν κρίνεται ύποπτος φυγής ή κρίνεται ύποπτος να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα.
Πάντως, εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες εισπράχθηκαν μόλις 7 εκατ. ευρώ από διακανονισμούς που έκαναν μεγάλοι χρεοφειλέτες. Χθες πάντως η «επιχείρηση - χειροπέδες» έβαλε άλλους τρεις επιχειρηματίες στο στόχαστρο. Ο πρώτος είναι ο Σπύρος Γερόλυμος, διαχειριστής εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ειδών διατροφής και τα χρέη της ανέρχονται σε 7.090.324,88 ευρώ. Συνελήφθη την ημέρα της γιορτής του έξω από το σπίτι του.
Παράλληλα, υπεργολάβος της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και αντιπρόεδρος επιχείρησης υδραυλικών στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν χθες, ο μεν πρώτος για χρέη πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ο δε δεύτερος για μη απόδοση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, ύψους 95.071 ευρώ.
Αστυνομικοί της ασφάλειας Πτολεμαΐδας συνέλαβαν χθες το πρωί τον 41 χρόνων υπεργολάβο Ιωάννη Αποστολίδη, ο οποίος ασχολείται με υπεργολαβίες της ΔΕΗ, με εκκρεμή χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 6.518.739,17 ευρώ.
Σύλληψη
Αργά το απόγευμα, την πόρτα του ανακριτή πέρασε επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για μη καταβολή ΦΠΑ. Ο Θεόφιλος Μηνασίδης, αντιπρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των υδραυλικών και της θέρμανσης, με έδρα την οδό Μοναστηρίου, συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Ασφάλειας.
Ο 45χρονος επιχειρηματίας δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 95.071,68 ευρώ από την 1η Απριλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.
ΠΗΓΗ: Ημερησία