Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μάχη τραπεζών με προσφορές και δόσεις για τα τέλη Ι.Χ.
Τα τέλη κυκλοφορίας είναι το νέο πεδίο μάχης των τραπεζών, που αναζητούν επιπλέον έσοδα αλλά και πελατεία μέσω της νέας οφειλής που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά έως το τέλος του χρόνου.
Προκειμένου να τα καταφέρουν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δελεάζουν τους υποψήφιους πελάτες μέσω άτοκων δόσεων, αλλά και έκπτωσης που φτάνει στο 3% της αξίας των τελών, αρκεί οι οφειλέτες να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα.
Καθώς εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων παίρνουν την άγουσα προς την εφορία, την τράπεζα και το ταχυδρομείο, το ενδιαφέρον των τραπεζών είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Και αυτό γιατί εισπράττουν προμήθεια από το Δημόσιο αλλά και τόκους πιστωτικής κάρτας στην περίπτωση που δεν πληρωθεί εγκαίρως η οφειλή. Η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Marfin Bank και η Emporiki ήδη επιτρέπουν στους πελάτες τους να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε τρεις άτοκες δόσεις, ενώ εκτιμάται ότι αντίστοιχα προϊόντα θα διαθέσουν και άλλες τράπεζες.
Προϋπόθεση ώστε οι φορολογούμενοι να αξιοποιήσουν τα οφέλη των τραπεζών είναι να μην επιβαρυνθούν με τους τόκους των πιστωτικών καρτών. Δηλαδή, για να βγει κερδισμένος ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει κάθε μήνα να εξοφλεί το σύνολο της οφειλής του προς την τράπεζα. Στην αντίθετη περίπτωση επιβαρύνεται με ετήσιους τόκους της τάξεως του 20%, πολλαπλάσιους δηλαδή από το όφελος που έχει.
ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ. Παράλληλα, ήδη «τρέχουν» μια σειρά από προγράμματα οφειλών προς την εφορία (φόροι, πολυεκκαθαριστικό, περαίωση κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση που προκύπτει μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι τουλάχιστον 5%, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές απολαμβάνουν επιπλέον προνόμια, όπως για παράδειγμα επιστροφή χρημάτων ή συλλογή πόντων, τους οποίους μετατρέπουν στη συνέχεια σε δώρα, ταξίδια ή άλλες παροχές.
Αναλυτικότερα, στη Eurobank οι πληρωμές προς το Δημόσιο μπορούν να πραγματοποιηθούν με πιστωτικές κάρτες της τράπεζας είτε στα καταστήματα είτε τηλεφωνικά. Οι πελάτες της, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, μπορούν να εξοφλούν την εφορία (σε τρεις άτοκες δόσεις), όπως επίσης την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος για τους ημιυπαίθριους, το ΕΤΑΚ και την περαίωση.
Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα σους πελάτες της να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών της καρτών έως και σε έξι δόσεις. Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, η δυνατότητα αφορά τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το ΕΤΑΚ• ειδικά για τους ημιυπαίθριους η αποπληρωμή μπορεί να γίνει και σε 12 δόσεις.
Πρόσφατα η Marfin ανακοίνωσε ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών να εξοφλούν, χωρίς κόστος, τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας.
Η Emporiki επιτρέπει στους πελάτες της να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, τέλη ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας με τις πιστωτικές κάρτες «Προνόμιο Υγείας» σε οποιαδήποτε ΔΟΥ και να κερδίσουν επιστροφή 3% επί του ποσού πληρωμής έως τις 31 Δεκεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία