Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ιρανικά παιχνίδια με το πετρέλαιο
Σε «παιχνίδια επίδειξης δύναμης» της Τεχεράνης προς την ΕΕ που της έχει επιβάλει κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα αποδίδουν πηγές της ελληνικής πλευράς την είδηση που μετέδωσε χθες το μεσημέρι η ιρανική τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία διακόπτονται αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η είδηση αργότερα διαψεύστηκε από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.
Τη σύγχυση αν η Ισλαμική Δημοκρατία κλείνει ή δεν κλείνει τις στρόφιγγες στη Δύση πυροδότησε είδηση του Ρόιτερ ότι σύμφωνα με το αγγλόφωνο πρόγραμμα της ιρανικής τηλεόρασης (Press TV), το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές έξι κρατών της ΕΕ (Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία) για να τους ενημερώσει ότι σταματούν αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου τους, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Τεχεράνη.
Λίγες ώρες μετά το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας διέψευσε το δημοσίευμα. «Διαψεύδουμε το δημοσίευμα. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Ρόιτερ. Στο μεταξύ, στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου είχε προλάβει να τσιμπήσει 2 δολάρια στo Λονδίνο (119,8 δολάρια/βαρέλι) και 1,1 δολάρια στις ΗΠΑ (101,9 δολάρια), για να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Ο,τι και να κρύβεται πίσω από τη σύγχυση που επιδιώκει να προκαλέσει το Ιράν, η Κομισιόν έσπευσε να καθησυχάσει πως δεν προβλέπεται να υπάρξει αναταραχή εξαιτίας τυχόν άμεσης διακοπής των εξαγωγών της χώρας, αφενός επειδή η ΕΕ διαθέτει επάρκεια προσφοράς 120 ημερών και, αφετέρου, γιατί η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της ώστε να καλύψει τις όποιες απώλειες.
Οσο για τη χώρα μας, την πλέον εξαρτημένη από το ιρανικό πετρέλαιο με μερίδιο άνω του 35% τον Δεκέμβριο (κατά τη διάρκεια του 2011 είχε φτάσει και το 53%), τα αποθέματα επαρκούν για 90-100 ημέρες. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια», δήλωσε την Τρίτη ο επίτροπος Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.
Τι θα σήμαινε. Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η άμεση διακοπή των ιρανικών εξαγωγών; Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαβεβαιώνουν ότι θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε αργό πετρέλαιο από εναλλακτικές πηγές, συγκεκριμένα από Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Αίγυπτο και Καζαχστάν. Το ερώτημα ωστόσο αφορά τους όρους με τους οποίους θα αγοράζουν τις επιπλέον ποσότητες, αν οι πιστώσεις θα είναι εξίσου ευνοϊκές με αυτές του Ιράν και αν η αποπληρωμή πρέπει να γίνεται αμέσως.
Το πιθανότερο είναι πως ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία καλύψει αμέσως τις ανάγκες, μπορεί να ανέβει το κόστος της πρώτης ύλης για τα ελληνικά διυλιστήρια αφού καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει τόσο ευνοϊκές πιστωτικές διευκολύνσεις όπως το Ιράν. Τι μπορεί να σημάνει αυτό για τις τιμές των καυσίμων; «Αγνωστο», είναι η απάντηση, αλλά δεν αποκλείονται οι επιπτώσεις στις τελικές τιμές.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα