Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το κολασμένο εικοσαήμερο των σκληρών αποφάσεων
Τρεις ...διαβολοβδομάδες έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία.
Από σήμερα που αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έως και την ολοκλήρωση του PSI θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ δύο παράλληλες διαδικασίες.
Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφιστούν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις , να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για τις “προαπαιτούμενες δράσεις” οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και η υλοποίηση του είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 130 δις ευρώ.
Εξάλλου έως τις 11 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το “κούρεμα” του χρέους και τις ανταλλαγές των ομολόγων.
Πιο αναλυτικά σήμερα η το αργότερο αύριο κατατίθεται στη Βουλή εφαρμοστικός νόμος. Με αυτόν εισάγεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενώ σε αυτόν περιέχονται και οι περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και επιδόματα. Εκτός απροόπτου αύριο αναμένεται νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κατάθεση νομοσχεδίου (δεύτερος εφαρμοστικός νόμος) για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Την Τρίτη πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμη και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να ρυθμιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των “κουρεμένων” ομολόγων. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ψήφιση του νόμου για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) , η οποία εφόσον θεσμοθετηθεί θα καταστήσει υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων των επενδυτών στο PSI, εφόσον διασφαλιστεί ένα προκαθορισμένο, βάσει νόμου μίνιμουμ ποσοστό συμμετοχής.
Έως τις 29 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να περάσουν υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και νόμοι για σειρά άλλων δράσεων. Μεταξύ αυτών είναι:
-Παρεμβάσεις για την εφαρμογή του PSI στις ελληνικές τράπεζες και για θέματα ανακεφαλαιοποίησης, η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ενίσχυση του Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων για την εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες,
-Η κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ,
-Πλήρης απελευθέρωση περίπου 20 κλειστών επαγγελμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κέντρα φυσιοθεραπείας, παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, οδοντιατρεία, ινστιτούτα αισθητικής, καταστήματα οπτικών, εταιρίες υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης, φορτοεκφορτωτές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, ξεναγοί και μεσίτες ακινήτων. Αναμένεται επίσης υπουργική απόφαση για το κόστος έκδοσης νέων αδειών για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.
-Καταργήσεις επιδομάτων στο υπουργείο Παιδείας (επίδομα για συμβασιούχους στα πανεπιστήμια , επίδομα τροφίμων σε τεχνικά λύκεια και ανώτατες σχολές).
Εξάλλου θέμα χρόνου είναι η αναγγελία της δημόσιας πρότασης για το PSI, η οποία είναι πιθανόν να γίνει αύριο ή μεθαύριο, εφόσον το Γιούρογκρουπ ανάψει σήμερα το “πράσινο φως”. Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής επικεντρώνονται στην οριστικοποίηση των ζημιών που θα υποστούν τελικά οι ιδιώτες αλλά και στο τελικό σχήμα της ανταλλαγής, υπό την πίεση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που έχει προκύψει στο πακέτο διάσωσης με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Στους ιδιώτες θα δοθεί χρονικό περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου για να δηλώσουν συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενώ οι ανταλλαγές των ομολόγων θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 11 του επόμενου μήνα.
Κι αυτό γιατί στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου το ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία