Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σοκ – Τα μέτρα που έρχονται την τριετία 2012 - 2014
ta_metra_dnt_2012-2014Νέο τριετές πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την άνοιξη, με στόχο να αποτελέσει το εισιτήριο επιστροφής της χώρας μας στις αγορές. Το σχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μέτρα για την αύξηση των εσόδων και νέες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των δαπανών- πέραν των μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή- που θα αποδώσουν την προσεχή τριετία πάνω από 15 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοπρόθεσμο αυτό σχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας και να γίνει νόμος του κράτους ώστε να υπάρχει η εγγύηση όχι μόνο προς τις αγορές αλλά και προς τους εταίρους μας ότι ακόμη και με την εκπνοή του μνημονίου την άνοιξη του 2013 η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα και θα είναι συνεπής προς τους δανειστές της.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα το Υπουργικό Συμβούλιο καθιστώντας σαφές ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία (συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μικρότερο Δημόσιο) και η υιοθέτηση του τριετούς σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής από τη Βουλή αποτελούν, συνάμα, προϋπόθεση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, δεδομένου ότι η εφαρμογή των μέτρων που θα θεσμοθετηθούν ξεπερνά τα όρια της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης που εκπνέει το φθινόπωρο του 2013.
«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Κύκλοι του υπουργείου στέλνουν το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν, και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι προϋπόθεση για την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και όποια άλλη διευκόλυνση προς την Ελλάδα είναι να «κλειδώσουν» τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα και μετά το μνημόνιο.
Το θέμα των διευκολύνσεων προς την Ελλάδα, που κατά την έκφραση του υπουργού «πάει πακέτο» με την Ιρλανδία και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα τεθεί και στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις αρχές Φεβρουαρίου ή στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας. Τα εκκρεμή ζητήματα είναι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, η ευελιξία του και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών-μελών.
Το γενικό πλαίσιο των μέτρων έχει περιγραφεί στο μνημόνιο, ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν το 2013 και το 2014. Οπως φαίνεται και στο γράφημα, το μνημόνιο προβλέπει:
- Το 2012 παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες που θα αποδώσουν στο Δημόσιο 5,5 δισ. ευρώ. Το πιο σοβαρό μέτρο είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή στα αναψυκτικά, και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να αυξηθεί η φορολογία των μεταβιβάσεων, κληρονομιών, γονικών παροχών κτλ.
Στο σκέλος των δαπανών προβλέπεται όχι μόνο να συνεχιστεί η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ακολουθώντας την αναλογία «5 αποχωρήσεις- 1 πρόσληψη» αλλά να γίνει ακόμη πιο αυστηρός αυτός ο κανόνας, π.χ. «7 αποχωρήσεις- 1 πρόσληψη».
- Το 2013 προβλέπονται μέτρα που θα αποδώσουν 4,7 δισ. ευρώ, αλ λά στο μνημόνιο- πέραν της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων και του «παγώματος» των συντάξεων- δεν έχουν συμφωνηθεί οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ. - Το 2014 προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα έχει απώλειες 600 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.
- Άρα, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να καθορισθούν μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να διατηρηθεί σε πτωτική τροχιά το έλλειμμα.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα