Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σχέδιο αναδιάρθρωσης με σκληρούς όρους
Φουντώνει η συζήτηση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μημανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να είναι σε θέση να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal και του πρακτορείου Reuters, η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη περιλαμβάνει και την αγορά από το Ταμείο κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης ή τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο στις χώρες αυτές για να ξαναγοράσουν το χρέος τους από τη δευτερογενή αγορά.
Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για το θέμα της αγοράς ομολόγων από το Ταμείο, αλλά ότι πρόκειται για μία θέση που έχει αρκετούς υποστηρικτές.
Η επαναγορά των ομολόγων δεν θα είναι υποχρεωτική για τους κατόχους τους, σύμφωνα με τους Financial Times και την Wall Street Journal, ενώ προτείνεται να γίνει με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία για τα ομόλογα αρκετών υπερχρεωμένων χωρών.
Το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σαφές, αν η επαναγορά θα γίνει με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ή την ονομαστική αξία τους, ενώ αναφέρει -παραπέμποντας σε πληροφορία από αξιωματούχο της Ευρωζώνης- ότι το EFSF θα μπορούσε να προσφέρει μία τιμή λίγο υψηλότερη απ' αυτή της δευτερογενούς αγοράς, ώστε να ενθαρρύνει τους ομολογιούχους να πουλήσουν.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της πρότασης, αν και σε γενικές γραμμές τη βλέπουν θετικά.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται  σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας με την προϋπόθεση νέα δέσμη σκληρών μεταρρυθμίσεων.
Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι «ο Βερολίνο θέλει τα μέλη της ευρωζώνης, όπως και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, να υπογράψουν ένα πρόγραμμα αύξησης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας».
Ανάμεσα σε άλλες ιδέες, η Γερμανία πιέζει τις άλλες χώρες να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να προχωρήσουν σε  πολιτικές σύνδεσης των μισθών και των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα, να υιοθετήσουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς  και να προχωρήσουν σε εναρμονισμό πλευρών του  φορολογικού τους συστήματος».
Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επαναγορά ομολόγων θα είναι ένας «κομψός» τρόπος για να βοηθηθούν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να δηλώνουν στην εφημερίδα ότι, ενδεχόμενη συμφωνία της Γερμανίας στην επαναγορά ομολόγων και σε άλλες προτάσεις για ενίσχυση των πόρων και  της ευελιξίας του ταμείου σταθερότητας, εξαρτάται από το τί θα προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι υπερχρεωμένες χώρες στην Γερμανία και σε άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες.
Το Βερολίνο, το οποίο θα πρέπει να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς το ταμείο ώστε να διευκολύνει μια επέκταση των δραστηριοτήτων του, συναρτά την συναίνεσή του με την «προθυμία» των άλλων χωρών να υιοθετήσουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, φέρεται να δηλώνουν  μέλη της γερμανικής κυβέρνησης.
Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «ένα γερμανικής έμπνευσης  πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα διευκολύνει την καγκελάριο Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους καθώς και τους βουλευτές του κυβερνητικού της συνασπισμού να χωνέψουν μια μεγαλύτερη γερμανική δέσμευση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».
Ενίσχυση με μετρητά
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το EFSF με μετρητά, σύμφωνα όσα δήλωσε πηγή από χώρα της Ευρωζώνης στο Reuters την Παρασκευή.
Η Ευρώπη συζητά ήδη τρόπους ενίσχυσης των πόρων του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ο μηχανισμός αυτός μπορεί θεωρητικά να δανείσει κεφάλαια 440 δισ ευρώ, στην πραγματικότητα, όμως, οι χορηγήσεις του δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 225 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιολόγησή του με «AAA».
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να ενισχύσουν το ταμείο χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 440 δισ. ευρώ, γιατί αλλιώς θα ήταν δύσκολο οποιαδήποτε λύση να κυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και να στηριχθεί από την κοινή γνώμη της χώρας.
Οι εξασφαλίσεις που παρέχουν στο EFSF χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία, αποτιμώνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Αλλά οι αντίστοιχες εγγυήσεις χωρών με χαμηλότερη αξιολόγηση αποτιμώνται σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.
Έτσι λοιπόν, ένας τρόπος για να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου χώρες με αξιολόγηση κάτω από «AAA» θα ήταν να εισφέρουν μετρητά.
«Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, στα πλαίσια ενός καταμερισμού εργασίας με χώρες που δεν μπορούν να παρέχουν εξασφαλίσεις στο 100%, θα είχε νόημα να δώσουν μετρητά», ανέφερε η
πηγή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν πρέπει να φροντίσει «να αποφευχθεί η εντύπωση ότι θέτει μόνο υπό πίεση τις χώρες με αξιολόγηση "AAA" και όχι και αυτές που πιθανόν να συνέβαλαν περισσότερο στη δημιουργία της κρίσης.
Το βάρος στήριξης του ταμείου δεν πρέπει να το μοιράζονται λίγες μόνο χώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει αν ζητήθηκε από την Γερμανία να εξετάσει την πρόταση για συνεισφορά στο EFSF με μετρητά.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πάντοτε ότι δεν είναι σωστό να περιορίζονται τα οικονομικά βάρη του ταμείου διάσωσης σε λίγες μόνο χώρες», είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία