Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η ανεργία κάτω από το 10% σε... 20 χρόνια

Η... οικογένεια και τα... αποθέματα από οικονομίες των προηγούμενων ετών «συντηρούν» τη συντριπτική πλειονότητα των περίπου 1,4 εκατ ανέργων που θα πρέπει να περιμένουν έως και 20 χρόνια (!) για να ξαναβρούν εργασία. Ερευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει ότι μόνο το 12% των ανέργων της περιόδου της ύφεσης ζει με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενώ το 37,4% (και το 45,9% μεταξύ των άνεργων γυναικών) συντηρείται από την οικογένεια και το 24,6% από τις οικονομίες που είχε σχηματίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Μόλις το 9,3% επιβιώνει με τα χρήματα της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, το 9,3% στηρίζεται από φίλους και γνωστούς και το 6,3% από άλλα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τη συγκριτική έρευνα του Π. Σούλιου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε δείγμα 174 ανέργων, μολονότι η οικογένεια εξακολουθεί να παραμένει το σημαντικότερο οικονομικό στήριγμά τους, οι δυνατότητες παρέμβασης είναι αισθητά μειωμένες λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης και των επιπτώσεων που έχει πλέον σε κάθε νοικοκυριό (το 2003 το ποσοστό των ανέργων που είχε οικονομική στήριξη από την οικογένεια ήταν στο 56,1%). Η οικογένεια παραμένει, πάντως, το τελευταίο «καταφύγιο» για τη στέγαση των ανέργων, σε ποσοστό 84,5% (μόλις το 14,3% των ανέργων που σε περίπτωση αγάμων φθάνει το 23,6% εξακολουθεί να ζει μόνο του) αν και «πιέζει» περισσότερο για την αναζήτηση εργασίας (ιδιαίτερα οι έγγαμοι που μένουν άνεργοι σε ποσοστό 70,3% «πιέζονται» από το οικογενειακό περιβάλλον να βρουν απασχόληση).
Η οικονομική πίεση σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την έλλειψη θέσεων εργασίας οδηγεί σχεδόν το 55% των ανέργων να δηλώνει πρόθυμο να εργαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή (το 53,7% των ανδρών και το 38% των γυναικών θα ήταν διατεθειμένοι ακόμη και να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους για αναζήτηση εργασίας).
Αποκατάσταση
Ακόμη πιο δυσοίωνες κάνει τις προοπτικές επιβίωσης των ανέργων η εκτίμηση του διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, καθηγητή Σ. Ρομπόλη ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% - 4% για να δημιουργηθούν 1 εκατ. θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% (όσο ήταν πριν από την κρίση). Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε «άνεργη ανάπτυξη» με επενδύσεις που, μεσοπρόθεσμα, θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας. Και χωρίς προοπτική αύξησης των αποδοχών, αν και από το 2009 έως σήμερα οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής τους δύναμης και οι απώλειες εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους έχουν φτάσει τα 41 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία. Για την εξέλιξη της ανεργίας έως το τέλος του χρόνου, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ έχει προβλέψει ότι θα φτάσει στο 29% - 30% δηλ. σε 1,5 εκατ. άτομα.
Απαισιόδοξος προφήτης
Ως «απαισιόδοξο προφήτη» για την ανεργία χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ: «Προβλέπουν την καταστροφή, κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού, ενώ έχουμε ανάσχεση των αυξητικών ρυθμών της ανεργίας και σαφή δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας», ανακοίνωσε.
ΠΗΓΗ: Ημερησία