Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλεκτρονικά όλες οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Δεκεμβρίου

Νέος ενιαίος και ηλεκτρονικός τρόπος είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2013. Το μέτρο αφορά 1.200.000 εργαζομένους, εκ των οποίων περίπου 400.000 είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ (επικουρικό) και περίπου 800.000 είναι δικαιούχοι παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).«Το νέο σύστημα», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, «συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, ενώ το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Σήμερα η διαδικασία καταβολής των εισφορών αυτών - για επικουρικό και εφάπαξ - γίνεται ξεχωριστά από τη διαδικασία καταβολής εισφορών για την κύρια σύνταξη, με διαφορετικό και γραφειοκρατικό τρόπο, τον «κλασικό, παλιό» τρόπο, δηλαδή με χειρόγραφες μισθοδοτικές καταστάσεις. Η καταβολή των αναλογούντων ποσών, μάλιστα, γίνεται ανεξάρτητα της δήλωσης, σε λογαριασμούς του κάθε τομέα που εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επικουρικού ταμείου στο οποίο η απονομή των συντάξεων γινόταν βάσει υπευθύνων δηλώσεων, καθώς υπήρχε παντελής απουσία ελέγχου και παρακολούθησης των καταβαλλομένων εισφορών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα