Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Κύκλος μείωσης των επιτοκίων

Η Τράπεζα Πειραιώς κάνει την αρχή στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, καθώς χθες ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 1 μονάδα το επιτόκιο που αφορά δάνεια για κεφάλαιο κίνησης, δίνοντας απαραίτητη «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει κατά 1 μονάδα και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.
Η μείωση των επιτοκίων αφορά το σύνολο των θυγατρικών τραπεζών του Ομίλου Πειραιώς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αγροτική, την Τράπεζα Κύπρου, τη Λαϊκή, την Ελληνική, τη Γενική, και τη Millennium.

Την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν εντός των ημερών και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις να έχουν μειωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον κατά 2 μονάδες, ενώ θα πρέπει σταδιακά να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων για τα δάνεια των νοικοκυριών και ειδικά στην καταναλωτική πίστη.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 17% με 19%, με το ΣΕΠΕ να υπερβαίνει το 20%. Μάλιστα το απόγευμα για το θέμα της ρευστότητας, αλλά και των επιτοκίων χορηγήσεων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με το ΔΣ της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών.
Σήμερα το κόστος δανεισμού, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, είναι απαγορευτικό. Eνας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που θα δανειστεί 50.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης θα το αποπληρώσει με επιτόκιο 9% με 10%. Επίσης το ύψος του επιτοκίου αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το πόσο υγιής είναι η επιχείρηση, αλλά και με τις εγγυήσεις που προσφέρει.
Η πρώτη φάση της μείωσης των επιτοκίων αφορά αποκλειστικά και μόνo τα επιχειρηματικά δάνεια, και δη τις χορηγήσεις για κεφάλαιο κίνησης. Στόχος είναι να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν οι μειώσεις στα επιτόκια των δανείων των νοικοκυριών, που κυρίως θα αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια -μέσο επιτόκιο σήμερα στο 10%- ενώ δεν αποκλείονται μειώσεις και στα spread των στεγαστικών δανείων, ειδικά όταν αυτά υπερβαίνουν το επίπεδο των 3 μονάδων.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε δραστική μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που υποχώρησαν στο 3% με 3,5% από το 7% πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
ΠΗΓΗ: Έθνος