Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί είναι εφικτή ολιγοήμερη παράταση των δηλώσεων έως 16 Σεπτεμβρίου


Εκατοντάδες λογιστές-φοροτεχνικοί απ΄όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση μετά την αδιάλλακτη στάση του Υπ. Οικ. να μην δώσει ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να θεωρούνται εκπρόθεσμες οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν  μετά τις 08:00 της Δευτέρας 2.9.2013 ή αυτές που εξακολουθούν να υποβάλλονται. Ο ακριβής αριθμός των εκπρόθεσμων δηλώσεων δεν είναι γνωστός. Από πλευράς Υπ. Οικ. υποστηρίζεται ότι οι εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι 10.000-20.000, ενώ οι συνάδελφοι λογιστές έχουν αντίθετη άποψη και πιστεύουν ότι είναι πολλαπλάσιες αυτών. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει δια μέσω συλλόγων λογιστών-φοροτεχνικών και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προσπάθεια καταγραφής των εκπρόθεσμων δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ή αποθηκευτεί προσωρινά στο Taxis με σκοπό να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός των δηλώσεων αυτών.

Ο Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Θεοχάρης υποστηρίζει ότι το Υπ. Οικ. λόγω δημοσιονομικής πολιτικής και δεσμεύσεων προς στην τροϊκα, δεν μπορεί να δώσει καμία παράταση στην υποβολή των δηλώσεων και στην είσπραξη των φόρων.
Χθες, σε δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από το Υπ. Οικ. μεταξύ άλλων αναφέρονται  τα ακόλουθα: «[...]Εξάλλου, σημειώνεται ότι εφέτος υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ. 25.000 δηλώσεις, αντί 1,1 εκ. πέρσι, και οι φορολογούμενοι που καλούνται για προσκόμιση δικαιολογητικών είναι 300.000, ενώ αν ακολουθείτο το ίδιο σύστημα με πέρυσι θα έπρεπε να προσέλθουν 550.000 φορολογούμενοι [...]».

Η προθεσμία που έχει οριστεί για την προσκόμιση των δικαιολογητικών σε σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. Δ12 1125315 ΕΞ 8.8.2013 έγγραφο του Υπ. Οικ. είναι η 16η Σεπτεμβρίου. Ας δούμε τι αναφέρει η παρ. 3 του ανωτέρω εγγράφου:
«[...] 3. Για τους φορολογούμενους που μετά την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις Δ.Ο.Υ. και προκειμένου να διευκολυνθούν λόγω των θερινών διακοπών τους,  ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης  αυτών των  δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ., ορίζεται  η 16η Σεπτεμβρίου 2013 [...]».

Συνεπώς, οι 300.000 φορολογούμενοι που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους και υποχρεούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ., πρέπει να το πράξουν έως την 16η Σεπτεμβρίου 2013 (σ.σ. δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν συνέπειες σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά προσκομιστούν μετά την ημερομηνία αυτή). Ανάμεσα στα ανωτέρω εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών υπάρχουν προφανώς πιστωτικά, μηδενικά αλλά και χρεωστικά. 

Ας παραθέσουμε ένα παράδειγμα. Ο φορολογούμενος Χ υπέβαλε εμπρόθεσμα τη δήλωσή του την 1η Αυγούστου 2013 και το σύστημα τον ειδοποίησε ότι πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ. εντός 15 ημερών. Το αποτέλεσμα του φόρου είναι χρεωστικό 5.000,00 ευρώ. Αποφασίζει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά την 16η Σεπτεμβρίου (σύμφωνα με την παρ. 3 του εγγράφου που παραθέσαμε ανωτέρω).
Ο φορολογούμενος Ψ υπέβαλε τη δήλωσή του εκπρόθεσμα –λόγω των γνωστών προβλημάτων-  την 3η Σεπτεμβρίου και το σύστημα τον ειδοποίησε να προσκομίσει κι αυτός τα δικαιολογητικά. Το αποτέλεσμα του φόρου είναι κι εδώ χρεωστικό 5.000,00 ευρώ. Αποφασίζει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά την 16η Σεπτεμβρίου.

Από το ανωτέρω παράδειγμα προκύπτουν κάποια βασικά ερωτήματα:
-> Παρατάθηκε ή όχι έμμεσα για τον Χ η προθεσμία καταβολής του φόρου αφού μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό;   
-> Αν το σύστημα υποβολής δηλώσεων παρέμενε ανοιχτό έως τις 16 Σεπτεμβρίου με την ίδια ημερομηνία -ως καταληκτική- προσκόμισης των δικαιολογητικών (όπου απαιτείται) τι θα άλλαζε από δημοσιονομικής απόψεως;
-> Η είσπραξη των φόρων δεν θα γίνει ουσιαστικά στις ίδιες προθεσμίες;

Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εκπρόθεσμων δηλώσεων, αρκεί η ηγεσία του Υπ. Οικ. να τείνει ευήκοον ούς στους προβληματισμούς των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.
Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες στο Υπ. Οικ. την τεράστια οικονομική ζημία που θα υποστούν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που θα επωμιστούν τα πρόστιμα (και το "πέναλτι" των αποδείξεων των πελατών τους) από όλες αυτές τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Ας αναλογιστούν την επίπτωση που θα έχει η μη λύση του προβλήματος στην ψυχική ηρεμία όλων αυτών των επαγγελματιών, που υπό τη δαμόκλειο σπάθη της μικρής περιόδου υποβολής δηλώσεων (όχι από δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω των προβλημάτων του συστήματος) βγήκαν εκτός προγραμματισμού και τώρα βρίσκονται στη γωνία του «ρινγκ» δεχόμενοι το σφυροκόπημα.
Ας αναλογιστούν ότι οι συνάδελφοι φοροτεχνικοί έφεραν εις πέρας ένα τεράστιο έργο και αποτελούν το δεκανίκι της εκάστοτε κυβέρνησης στην έγκαιρη είσπραξη των φόρων. Χωρίς τη συνδρομή των λογιστών δε θα ήταν δυνατόν να υποβληθούν όλες αυτές οι δηλώσεις.
Ας αναλογιστούν ότι η τήρηση των νόμων είναι υποχρέωση όλων, πολιτών και κράτους και ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.



Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικ. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής-Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven


http://taxheaven.gr