Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου για το Ε9

Νέα ολιγοήμερη παράταση για εκείνους που έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2012, προκειμένου να προλάβουν να συμπληρώσουν σωστά το έντυπο Ε9, πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί παράταση ως τις 26 ή 27 Σεπτεμβρίου για όσους προχώρησαν μέσα στο 2012 σε αγορά, πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου και πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9. Ωσπου να ανακοινωθεί η νέα παράταση ισχύει η προθεσμία η οποία έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Διαφορετική ωστόσο ημερομηνία αναμένεται να ισχύσει για εκείνους που απλώς θα επισκεφθούν την ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ελέγξουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία ακινήτων που βρίσκονται στον πίνακα 2, δηλαδή τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η επικαιροποίηση των αγροτεμαχίων του πίνακα 2 του εντύπου θα γίνει σε δεύτερη φάση πιθανότατα ως τα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου.
Ωστόσο τα προβλήματα της εφαρμογής Ε9 στη ΓΓΠΣ δεν έχουν λυθεί πλήρως και τόσο οι πολίτες όσο και οι λογιστές-φοροτεχνικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υποβολή των εν λόγω δηλώσεων.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι είναι το γεγονός ότι αν κάποιος παραμείνει αρκετή ώρα στην ηλεκτρονική υπηρεσία μπορεί να διαπιστώσει πως έχει «κοπεί» η σύνδεση. Αυτό που οι τεχνικοί λένε στη γλώσσα τους  «το σύστημα πέταξε έξω τον χρήστη».
Έτσι κάποιος που είτε τροποποίησε είτε προσέθεσε είτε αφαίρεσε στοιχεία των ακινήτων του διαπιστώνει ότι οι αλλαγές αυτές δεν έχουν περάσει και πρέπει να κάνει τη διαδικασία από την αρχή. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει για την ασφάλεια των στοιχείων των χρηστών.
Όσον αφορά τις διακοπές λειτουργίας που ανακοινώνονται κατά καιρούς για το σύστημα Taxis, αυτό γίνεται στο πλαίσιο αναβάθμισής του και δεν επηρεάζει την ηλεκτρονική υποβολή οποιασδήποτε φορολογικής δήλωσης (π.χ. έντυπο Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9).
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης των όποιων αλλαγών κάνουν στο έντυπο Ε9, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή προτού βγει ο χρήστης από το σύστημα να αναγράψει για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα τον αριθμό παροχής ρεύματος. Αυτό θα ζητηθεί μόνο στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει σε αλλαγές στο έντυπο Ε9. Μια απλή εισαγωγή στο σύστημα για να διαπιστώσει κάποιος αν υπάρχουν λάθη στο έντυπο Ε9 δεν σημαίνει ότι θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσθέσει τους αριθμούς παροχής ρεύματος. Για να του ζητηθεί από το σύστημα θα πρέπει να πατήσει το κουμπί οριστικοποίησης της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Επίσης, προαιρετική είναι η συμπλήρωση του ειδικού Κωδικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Κατά συνέπεια, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, αν κάποιος έχει εκτός σχεδίου ακίνητα - αγροτεμάχια, ανεξάρτητα αν έχει μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση, καλό είναι να ελέγξει την εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης και αν διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος σε σύγκριση με αυτά που αρχικά είχε συμπληρώσει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές.
Με τη σωστή συμπλήρωση του Ε9 δεν κινδυνεύει να πληρώσει πρόσθετους φόρους από εκείνους που πραγματικά του αναλογούν είτε προσαυξήσεις.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα