Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση προσβλέπει το ΔΝΤ
Στάση αναμονής μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, τηρεί το ΔΝΤ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός, με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα, αναφέρει ότι προσβλέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση αυτή.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, στις επόμενες ημέρες, για να σχηματιστει κυβέρνηση. Προσβλέπουμε στην επαφή με τη νέα κυβέρνηση, μόλις έχει συσταθεί. Μέχρι εκείνη την ώρα, δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο".
Επίσης, το ΔΝΤ διέψευσε δηλώσεις που αποδόθηκαν σε αξιωματούχους του και τονίζει ότι ουδείς μιλά εκ μέρους του χωρίς προηγούμενη έγκριση.
Σημειώνουμε ότι χθες το Γραφείο Τύπου ήταν κάθετα αρνητικό για την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της ελληνικών εκλογών, σε συνέχεια της λογικής «της μή επέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα» της Ελλάδας. Σε σχετική ερώτηση του «Ε» την Κυριακή το βράδυ, εάν θα εκδοθεί ανακοίνωση, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Οχι».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός ΔΝΤ, οι σκέψεις των στελεχών του Ταμείου είναι οι εξής:
Πρώτον: Μοναδικό τους ενδιαφέρον είναι η υλοποίηση του Προγράμματος και τίποτα άλλο.
Δεύτερον: Δύο στελέχη του Ταμείου, ο κ. Πολ Τόμσεν και ακόμα ένας, μάλλον ο κ. Φλάναγκαν, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν και όποτε σχηματιστεί κυβέρνηση για να κάνουν τις πρώτες συνεννοήσεις με το νέο πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα το «Ε»πληροφορήθηκε ότι θα γίνει ανεπίσημη επαφή με τον επικεφαλής της Αποστολής στην Αθήνα κ. Μπόμπ Τράα, ο οποίος θα υποβάλει την κλασσική ερώτηση «εάν είστε έτοιμοι να έρθουμε τον Ιούνιο όπως έχουμε προγραμματίσει»; Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Εάν η απάντηση είναι αρνητική, θα δώσουν την κλασσική απάντηση σε τέτοιες περιπτώσεις: «όταν είσαστε έτοιμοι, απλά τηλεφωνείστε μας».
Τρίτον, στη συνέχεια, και όταν ξεκαθαρίσει το σκηνικό,οι εκτός ΔΝΤ πηγές αναμένουν ότι θα γίνει σύσκεψη κορυφής για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.
Πάντως, οι πηγές εκτός ΔΝΤ υποστήριξαν ότι στο Ταμείο «δεν πρέπει να είναι καθόλου ευτυχείς με το αποτέλεσμα». Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα «σοκ» και ισχυρίστηκαν ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα.Υπενθυμίζουμεότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς, υπογράμμισε σε ερώτηση του «Ε», ότι κύριος στόχος του Ταμείου και μετεκλογικά, είναι η εφαρμογή του προγράμματος.
Τόνισε συγκεκριμένα: «Οσον αφορά το ζήτημα για το τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως «ο νέος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, όποιοι και αν είναι, έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν το Μνημόνιο χωρίς καμία παρεκτροπή».
ΠΗΓΗ: Έθνος