Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οι φοροαπαλλαγές που απέμειναν μετά το κούρεμα
Δραστική συρρίκνωση έχουν υποστεί φέτος οι φοροαπαλλαγές και ύστερα από διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις δεν έχει απομείνει ούτε μια δαπάνη που να μειώνει το εισόδημα του φορολογουμένου. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν οδηγούν σε μειώσεις μόνο από τον φόρο και σε ποσοστό 10%, ενώ ο μόνος τρόπος για να κερδίσει ο φορολογούμενος έκπτωση φόρου 20% είναι να κάνει δωρεά στον λογαριασμό του Δημοσίου για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Μετά την αναπροσαρμογή των δαπανών που μειώνουν τον φόρο, το μεγαλύτερο μαχαίρι υπέστησαν οι τόκοι στεγαστικών δανείων. Μέχρι πέρυσι, δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα δάνεια η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από τον φόρο. Φέτος, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από τον φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ.μ.
Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, ιατρικές αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια, αμοιβές δικηγόρων οδηγούν σε μειώσεις 10% του φόρου, με το ύψος των δαπανών που αναγνωρίζεται να είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, φέτος η Εφορία αναγνωρίζει:
  1. Τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Αφαιρείται από τον φόρο το 10% των τόκων μέχρι ποσού στεγαστικού δανείου 200.000 ευρώ, με μέγιστο τα 120 τ.μ. της κατοικίας. Αν η σύζυγος έχει εισόδημα και τη βαρύνουν προσωπικά τόκοι του δανείου η μείωση γίνεται στον δικό της φόρο.
  2. Ιατρικές αμοιβές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αφαιρείται από τον φόρο 10% της δαπάνης. Η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
  3. Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Με μέγιστο όριο έκπτωσης τα 3.000 ευρώ, αφαιρείται 10% της δαπάνης από τον φόρο. Για περίθαλψη ηλικιωμένων με κινητικές αναπηρίες εκπίπτει το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης.
  4. Ασφάλιστρα. Αφαιρείται από τον φόρο το 10% δαπάνης έως 1.200 ευρώ για τον άγαμο και 2.400 για τον έγγαμο.
  5. Φροντιστήρια μαθημάτων. Με μέγιστο ποσό δαπάνης που αναγνωρίζεται τα 1.000 ευρώ ανά μαθητή, εκπίπτει από το φόρο το 10%.
  6. Ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν. Η μέγιστη φορο-έκπτωση είναι 100 ευρώ καθώς η δαπάνη που αναγνωρίζεται είναι έως 1.000 ευρώ.
  7. Δαπάνη για φυσικό αέριο, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματισμό με ηλιακή ενέργεια, θερμομόνωση κ.λπ. Αναγνωρίζονται δαπάνες έως 3.000 ευρώ με μέγιστη έκπτωση 300 ευρώ.
  8. Δωρεές - χορηγίες. Η μείωση του φόρου λόγω δωρεών και χορηγιών σε αθλητικά σωματεία καταργήθηκε, αντίθετα ισχύουν εκπτώσεις 10% από τον φόρο για δωρεές χρηματικών ποσών στο Δημόσιο, ιερούς ναούς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ. Στο 20% η έκπτωση για δωρεές στον λογαριασμό αλληλοβοήθειας για την απόσβεση του δημόσιου χρέους.
  9. Εισφορές σε ταμεία ασφάλισης. Μειώνουν τον φόρο κατά 10%.
  10. Διατροφή συζύγων. Αφαιρείται από τον φόρο μόνο το 10% της δαπάνης και η μείωση του φόρου δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα