Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ενισχύεται το πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

Επιπλέον 3.207 προτάσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απρόβλεπτων» του ΕΣΠΑ 2007- 2013, μετά την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, τον Σεπτέμβριο, κατά 51,2 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μπάρκα, Ευάγγελου Διαμαντόπουλου και Γιώργου Σταθάκη, για τα προγράμματα στήριξης νέων επαγγελματιών και νέων επιστημόνων.
Στο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι τροποποιήθηκε ο οδηγός του Προγράμματος, προκειμένου οι ενταγμένες επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την πρώτη δόση της αναλογούσας επιχορήγησης έχοντας υλοποιήσει μόνο το 25% του έργου τους -και όχι το 50% που αρχικά προβλεπόταν, επιταχύνοντας την απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος. Με την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 3.207 επιπλέον προτάσεις, πέρα από τις 2.228 που έχουν ήδη ενταχθεί.
Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην προδημοσίευση μιας νέας δράσης για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Με το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύονται υφιστάμενες, νέες, αλλά και υπό σύσταση, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια και προτίθενται να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στους παραπάνω τομείς, προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής, καθώς και την απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης.
Επιπλέον, όπως τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση διασφαλίζεται η διατήρηση, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, καθώς η ενίσχυση κατευθύνεται και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις. Η προκήρυξη της εν λόγω δράσης, στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά οι προς ενίσχυση κλάδοι, αναμένεται να γίνει άμεσα, μόλις οριστικοποιηθούν τα σχετικά θεσμικά κείμενα (ΚΥΑ, προκήρυξη κ.ά.) και ενσωματωθούν σε αυτά τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις, όπως αυτές θα προκύψουν μετά την προδημοσίευσή της.
Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει επίσης ότι το υπουργείο προχωρά άμεσα στην αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) για τις ανάγκες της αγοράς, των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, και προβαίνει σε στοχευμένες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
ΠΗΓΗ: Εξπρέ