Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου
Άμεσα, εντός των προσεχών ημερών, θα δημοσιοποιηθούν οι επωνυμίες των εταιρειών που οφείλουν μεγάλα ποσά προς το Δημόσιο, ενώ όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα η φόρμουλα στην οποία κατάληξε το υπουργείο Οικονομικών είναι, εν αναμονή άμεσα απάντησης της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού
Χαρακτήρα σχετικά με την δημοσιοποίηση στοιχείων, ότι για όσους οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο αν εντός 15νθημέρου δεν προβάλλουν αρμοδίως τυχόν αιτιολογημένες αντιρρήσεις, θα δουν τα ονόματά τους να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Αυτό δήλωσε από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ικανοποίηση για το τραπεζικό deal
Παράλληλα, αναφερθείς στην συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος». Εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η συμμετοχή επενδυτικών συμφερόντων του Κατάρ στο τραπεζικό deal, «σηματοδοτεί πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι η συγχώνευση είναι «μια απάντηση που δεν αφορά μόνο μια εσωτερική συζήτηση με τους γνωστούς ηττοπαθείς όρους, αλλά και μια απάντηση προς τη διεθνή οικονομική και επενδυτική κοινότητα και τα διεθνή ΜΜΕ».
Για την κυβέρνηση η κινητικότητα αυτή αποτελεί «θετικό μήνυμα για το τι μπορεί να σημαίνει η κρίση ως ευκαιρία», όπως σχολίασε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι το νέο τοπίο που αναγκαστικά θα διαμορφωθεί θα τελεί υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα «είναι απολύτως ασφαλές και εγγυημένο». «Το έχουν καταλάβει οι καταθέτες που επιστρέφουν με τις καταθέσεις τους», είπε και σημείωσε ότι η διαδικασία συγχώνευσης «οικοδομείται πάνω σε αυτό το ασφαλές υπόβαθρο».
«Η ατμόσφαιρα στη αγορά είναι μια αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα περίεργο κλίμα δήθεν ανασφάλειας στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος «δεν αφορά τους μεγαλομετόχους αλλά πρωτίστως το καταθετικό κοινό, τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά».
Ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι άργησε το deal και τώρα δεν φτάνει αυτό που γίνεται.
Εμπόδιο η ύφεση
Αναφερθείς στην πορεία της οικονομίας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως είναι η ύφεση η οποία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά» και η οποία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν. Πάντως είπε ότι στόχος είναι από την επόμενη χρονιά «να διαψεύσουμε τις προβλέψεις ώστε να μπούμε στο 2012 με ευνοϊκότερους όρους και να αποτινάξουμε το ζυγό της απαισιοδοξίας». Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική ώθηση, «γιατί εάν έχουμε καλά αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές, τότε μπορούμε να συζητούμε και με μεγαλύτερη αξιοπιστία». Ενώ αναφερθείς στην τρόικα είπε ότι «συζητούμε και αξιολογούμε από κοινού τα μακροοικονομικά δεδομένα» και επανέλαβε ότι «έχουμε την υποχρέωση να προχωρήσουμε αταλάντευτα» πάνω σε όσα έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα