Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σύγχυση για τον ΦΠΑ
Παρατείνεται η σύγχυση λίγα 24ωρα πριν από την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει λεπτομερώς το πώς θα ισχύσει και ποια τρόφιμα θα συμπεριληφθούν σε αυτήν.
Μόλις τέσσερις εργάσιμες πριν από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου που τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο και ουδείς γνωρίζει επακριβώς σε ποια τρόφιμα θα ισχύσει ο αυξημένος ΦΠΑ, πώς θα λειτουργήσει και για πόσο διάστημα.
Τη σύγχυση επέτειναν οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε ότι ο αυξημένος ΦΠΑ θα εφαρμοστεί ως έχει μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο από την 1η Σεπτεμβρίου καθεστώς ΦΠΑ θα είναι προσωρινό. Οπως είπε, η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ είχε ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ως αντισταθμιστικό μέτρο για τη μη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, και πρόσθεσε πως έπρεπε να ληφθεί το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και τα άλλα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να προκύψουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.
Και ο Βενιζέλος. Παράθυρο για αλλαγές στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα αφήνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, σε απάντησή του σχετικά με την ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας 28 μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης. «Ενα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα θα είναι αυτό», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι βρήκε και υποχρεούται να εφαρμόσει ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εφόσον διατηρήσαμε το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω των αποδείξεων και δεν εξομοιώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα