Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ραβασάκια για όσους δεν έκαναν δηλώσεις
Ειδοποιητήρια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα χρόνια ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες - μαϊμού ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία στην Εφορία. Με τις επιστολές θα καλούνται να διορθώσουν τα λάθη και να πληρώσουν κατά περίπτωση πρόσθετους φόρους και πρόστιμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ τους. Αν αγνοήσουν τις... οχλήσεις της Εφορίας, τότε ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιηθεί και δεν θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, να εισπράττουν επιστροφές φόρων και να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να λάβουν δάνειο από τράπεζα.
Με την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, από την 1η Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι διατάξεις εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στους φορολογούμενους που δεν έχουν «καθαρές σχέσεις» με την Εφορία να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αν δεν θέλουν να δεσμευτεί η φορολογική τους ταυτότητα.
Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αγγίζει περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της ΕΕ, χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου επιτηδευματία, φυσικού ή μη φυσικού προσώπου καθίσταται ανενεργός στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:
n Εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου Taxis με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία, λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα είτε λόγω μη ενημέρωσης του Μητρώου από τον ίδιο.
n Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη.
n Υστερα από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής, προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα επιτηδευματία ή επιχείρησης, ή ότι ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για να πάρει ΑΦΜ.
Τα ειδοποιητήρια. Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει κάνει την προεργασία για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που εμπίπτουν στις προαναφερόμενες περιπτώσεις και με την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η αποστολή ειδοποιητηρίων. Μετά την πάροδο της προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκριθεί, ο ΑΦΜ θα απενεργοποιείται κεντρικά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εφορίες. Στην πραγματικότητα ο ΑΦΜ δεν καταργείται, αλλά αδρανοποιείται. Για να καταστεί εκ νέου ενεργός, ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητές του.
Στο μεσοδιάστημα, οι φορολογούμενοι που θα απολέσουν τη φορολογική τους ταυτότητα δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου, δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, να λαμβάνουν δάνεια και να θεωρούν βιβλία και στοιχεία.
Επίσης, με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα