Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Οι τελικές ρυθμίσεις για το ΦΠΑ στην εστίαση
Το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τελικά την επιβάρυνση για τα τουριστικά πακέτα που θα ισχύουν τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες.
"Η" Online 26/8 17:17


Με δυο ταχύτητες θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τελικά την επιβάρυνση για τα τουριστικά πακέτα που θα ισχύουν τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες. Καταστήματα που πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα αλλά και φαγητά, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλεία που λειτουργούν μαζί με ταβέρνες, για τα μεν τυποποιημένα θα εφαρμόζουν συντελεστή 13% ενώ για τα έτοιμα φαγητά 23% .

Με την νέα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη διευκρινίζεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ενιαία τουριστικά πακέτα θα είναι λιγότερο «τσουχτερή» αφού το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη μείωση του ποσοστού, επί του ενιαίου πακέτου διαμονής σε ξενοδοχείο στο οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιβάλλεται αυξημένος συντελεστής 23%.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:
  1. Ξενοδοχεία: Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 23% ενώ οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται από 1.1.2011 με τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.
  2. Τουριστικά πακέτα: Στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής ο διαχωρισμός θα γίνεται ως εξής:
- Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής (από 8%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό. Το υπόλοιπο ποσοστό φορολογείται με ΦΠΑ 6,5%.
- Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής (από 20%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα. Το υπόλοιπο 85% της ενιαίες τιμής υπάγεται σε συντελεστή 6,5%.
- Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής (από 40%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο. Στο υπόλοιπο 70% επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5%.
  1. Για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.
  2. Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης: Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Για παράδειγμα:
- Επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%
- Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
  1. Τυποποιημένα είδη διατροφής: Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση. Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
  2. Σάντουιτς σε συσκευασία: Η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
  3. Μη παρασκευασμένα είδη διατροφής: Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
  4. Ψωμί: Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
  5. Νερό: Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
  6. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.
Το νέο καθεστώς ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου


Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται:
  • Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές , τσάι, σοκολάτα κλπ. αναψυκτικά , αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.
  • Οι υπηρεσίες εστίασης : καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια , ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια , σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
  • Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
Ψωμί: Σε ΦΠΑ 13% υπάγονται το ψωμί και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
Νερό: Σε ΦΠΑ 13% υπάγονται το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Μεικτές επιχειρήσεις:
  • Επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%.
  • Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
Ξενοδοχεία - Τουριστικά πακέτα
  • Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Αν υπάρχει ενιαία τιμή διαμονής και διατροφής, 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο συντελεστή 23% για διαμονή με πρωινό. Το ποσοστό αυξάνεται σε 15% της ενιαίας τιμής για διαμονή με πρωινό και γεύμα και σε 30% της ενιαίας τιμής για all inclusive.