Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ποιοι θα ελεγχθούν από αυτούς που δεν μπήκαν στην περαίωση
eforia_1Τό 'πε και τό 'κανε το υπουργείο Οικονομικών. Ξεκινά ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση της περαίωσης και μάλιστα η αρχή θα γίνει με όσους είχαν προχωρήσει σε διαδικασία αυτοπεραίωσης τα περασμένα χρόνια συμπληρώνοντας τον πίνακα Ι του εντύπου Ε3.
Δηλαδή είχαν δηλώσει εισοδήματα και δαπάνες κάτω από το όριο που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να θεωρούνται ειλικρινείς και να μην χρειαστεί να πραγματοποιηθεί από την εφορία κάποιος περαιτέρω έλεγχος. Ωστόσο μετά τη διαδικασία της περαίωσης το υπουργείο Οικονομικών είχε ενημερώσει επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι όσοι αγνόησαν την περαίωση θα ελεγχθούν και μάλιστα διεξοδικά.
Ετσι, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά, καθορίστηκε το πρώτο δείγμα ελέγχου που αφορά : «Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος επιτηδευματιών οικονομικού έτους 2008, 2009 και 2010 και τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ τους λήγουν σε 11, 21, 31, 41, 51 και το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους από πωλήσεις εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Επίσης στο δείγμα ελέγχου θα βρεθούν επιχειρήσεις με εισοδήματα από παροχή υπηρεσιών ή από ελευθέρια επαγγέλματα με όριο ετήσιου τζίρου τα 60.000 ευρώ και τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ το 11, 21, 31, 41, 51.
Εκτός από τις δηλώσεις εισοδήματος ελέγχονται επίσης για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις Φ.Π.Α., καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν και αφορούν τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους.
Ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς, εφόσον αυτή προκύπτει από τακτικό έλεγχο.
Από τις επιλεγείσες προς έλεγχο με την παρούσα απόφαση δηλώσεις εξαιρούνται αυτές που έχουν κάνει αποδεκτό το εκκαθαριστικό σημείωμα της πρόσφατης περαίωσης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα