Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Δωρίζουν» στο Δημόσιο τα... ανείσπρακτα ενοίκια
xrhma_2Πρωτοφανές κύμα εκχωρήσεων ανείσπρακτων ενοικίων από επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες περιμένουν για φέτος οι ειδικοί της αγοράς. Ιδιοκτήτες κτιρίων που δεν μπορούν να εισπράξουν τα μισθώματα από τους ενοικιαστές τα εκχωρούν στο Δημόσιο, τα «δωρίζουν» ουσιαστικά, προκειμένου να μη φορολογηθούν για ένα εισόδημα που ποτέ δεν έφτασε στις τσέπες τους.
Το ποσό των εκχωρούμενων ενοικίων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς το Δημόσιο δεν δίνει ποτέ τέτοια στοιχεία. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ειδικά για φέτος θα ανέλθει σε πολλά εκ. ευρώ, καθώς λόγω της κρίσης όλο και περισσότεροι ενοικιαστές δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν μισθώματα. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για εμπόρους που καθυστερούν έως και έναν χρόνο να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες, αλλά και ενοικιαστές σπιτιών, ειδικά σε φτωχές περιοχές, που αδυνατούν να καλύψουν ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς. Το 2009 δηλώθηκαν 8,6 δισ. έσοδα από ενοίκια. Εκτιμάται ότι ανάλογα θα είναι τα έσοδα και φέτος, με τη διαφορά ότι τα «φέσια» θα ανέλθουν σε ποσοστό 15%, ή ποσό γύρω στο 1 με 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτό το 1 δισ. ευρώ ένα σημαντικό μέρος θεωρείται χαμένο και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα το εκχωρήσουν στο Δημόσιο.
Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ
50% θα αυξηθούν φέτος οι αιτήσεις εκχώρησης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, που μίλησε στην «Οικονομία», ο αριθμός των αιτήσεων για εκχώρηση ενοικίων θα αυξηθεί φέτος κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι. «Δεν είναι μόνο όσοι έμποροι έχουν κλείσει και χρωστούν. Είναι και πολλοί που έχουν σε λειτουργία την επιχείρησή τους και δεν πληρώνουν. Το τραγικό είναι ότι, ειδικά στα καταστήματα του κέντρου, ο ιδιοκτήτης δεν κάνει έξωση διότι την άλλη μέρα το ακίνητο θα καταληφθεί από μετανάστες», λέει ο κ. Παραδιάς.
Η διαδικασία
Εισπράττει, όμως, ποτέ το κράτος τα «χαμένα» ενοίκια; Τυπικά οι υπάλληλοι των εφοριών έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν τους κακοπληρωτές και να περάσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στα δημόσια έσοδα. Εχουν, δηλαδή, δικαίωμα να μη χορηγούν φορολογική ενημερότητα στον οφειλέτη, κάτι που όμως «παρακάμπτεται» με διάφορους τρόπους, όπως την πληρωμή μίας δόσης.
Ενα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί φέτος και έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιδιοκτητών είναι η αλλαγή της διαδικασίας εκχώρησης, λόγω της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης. Σε επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ προς το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι έχει τεθεί ως όρος η εκχώρηση πριν από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αλλιώς τα ανείσπρακτα μισθώματα θα φορολογηθούν και στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να υποβάλει αίτηση επιστροφής του φόρου των εκχωρηθέντων».
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί αλλαγή της διαδικασίας με χορήγηση νόμιμης προθεσμίας μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή του Ε2.
ΠΗΓΗ: Έθνος