Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σχέδιο για άνοδο στο 13% του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ
Νέα αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Μετά το προσωρινό «φρένο» που έβαλε ο πρωθυπουργός στο σενάριο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, προσανατολίζεται τώρα στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% χωρίς παράλληλη αύξηση του συντελεστή 23%.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13%, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός αναδιανομής για να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Έσοδα 1 δισ. ευρώ
Η λύση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις τρεις εναλλακτικές για τη διασφάλιση των πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο και θα προέκυπτε από την μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στο υψηλό 23%. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε μαζικές μετατάξεις αγαθών στον υψηλό ΦΠΑ και «πάγωσε» προσωρινά τον ενιαίο φόρο στο πετρέλαιο προωθεί την αύξηση του ΦΠΑ, με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη να δηλώνει χθες ότι «θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων είναι, το σύνολο των προϊόντων που βρίσκονται στο 11% να πάει σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά όχι σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή το σύνολο των προϊόντων».
Η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 17%-18% ήταν η τρίτη εναλλακτική λύση, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί.
Ταμειακό έλλειμμα
Μείωση κατά 27,9% ή κατά 6,13 δισ. ευρώ εμφάνισε το ταμειακό έλλειμμα στο οκτάμηνο του 2010 σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Σε ταμειακή βάση τα έσοδα στο οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,5% και οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,3%. Τον Αύγουστο του 2010 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 200%, τα έσοδα μόλις κατά 0,2%, ενώ και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,6%.
Αγωνία για τα έσοδα
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι μετά τη βεβαίωση φόρων και προστίμων προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Οι περισσότερες υποθέσεις μετρούν 7 έως 9 χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και στο τέλος οι φορολογούμενοι «καταλήγουν να πληρώνουν ένα μικρό ποσό».
Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις μεταξύ άλλων σε:
Τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί κ.ά.).
Φάρμακα
Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
Σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ.
Διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ.
Νερά και μη αλκοολούχα ποτά.
Υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών
ΠΗΓΗ: Ημερησία