Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Περαίωση: Ποιοι υπάγονται, ποιοι εξαιρούνται, τα ποσά, οι δόσεις και η αμνηστία
Φορο-αμνηστία για το παρελθόν θα εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Μόλις πληρώσουν τους φόρους της περαίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα βιβλία και φορολογικά στοιχεία τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ρύθμισης που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, περισσότερες από 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 κλείνουν οριστικά με την καταβολή τουλάχιστον 200 έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση.
Οι τελικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση θα ληφθούν αύριο σε σύσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το επιτελείο του, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων πάνω στο οποίο συζητάει το οικονομικό επιτελείο και θα κάνει τις τελικές παρεμβάσεις αφορά τα εξής 10 σημεία:
?Ρυθμίζονται εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Περιλαμβάνονται και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Στις εκκρεμείς υπάγονται και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς και όσες εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται:
Κάθε χρήση με ακαθάριστα έσοδα άνω των 9.000.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει ήδη αιτήματα για αύξηση του ορίου των 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και μεγαλύτερες και περισσότερες επιχειρήσεις.
Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις εκκρεμείς χρήσεις.
Υποθέσεις επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χ.Α.
Εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία.
Εκκρεμείς υποθέσεις επιτηδευματιών οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Επιβάρυνση από 200 έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση
Προκαταβολή 10% και σειρά δόσεων
Με μαθηματικό τύπο θα προκύψει το τελικό ποσό φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Υπολογίζεται ότι η ετήσια επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο ο φόρος θα υπολογίζεται ως εξής:
Σε κάθε υπόθεση επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία που δεν βαρύνεται με φορολογικές παραβάσεις, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κάθε ανέλεγκτης χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1%. Σε περίπτωση ανεπάρκειας των βιβλίων, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 2% και αν τα βιβλία έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή ο συντελεστής ανεβαίνει στο 3%. Το γινόμενο αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.
Ο φόρος εισοδήματος της περαίωσης θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με συντελεστή 20%.
Ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβληθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος από 100 έως 300 ευρώ (βλ. πίνακα). Σε περίπτωση που τα βιβλία έχουν κριθεί ανεπαρκή, ο ελάχιστος φόρος κυμαίνεται από 200 - 400 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανακρίβειας των βιβλίων ο ελάχιστος φόρος διαμορφώνεται από 300 - 500 ευρώ ανά χρήση (βλ. πίνακα).
Ο πρόσθετος ΦΠΑ της περαίωσης θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή ΦΠΑ ή τον μεσοσταθμικό συντελεστή σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός συντελεστών.
Το ποσό ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση η οποία δεν βαρύνεται με παραβάσεις δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 100 - 300 ευρώ (βλ. πίνακα). Σε περίπτωση που τα βιβλία έχουν κριθεί ανεπαρκή ο ελάχιστος ΦΠΑ κυμαίνεται από 200 - 400 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανακρίβειας των βιβλίων ο ελάχιστος φόρος διαμορφώνεται από 300 - 500 ευρώ ανά χρήση (βλ. πίνακα).
Τα ελάχιστα ποσά κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί κάθε επιχείρηση και σε συνάρτηση με το βάρος τυχόν παραβάσεων που τους έχουν καταλογισθεί από τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ, την ΥΠΕΕ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
Το βάρος της νέας περαίωσης αναμένεται να σηκώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Η ΓΓΠΣ θα εκτυπώνει και θα αποστέλλει «μηχανογραφημένο φύλλο περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», στο οποίο θα αναγράφεται το σύνολο του πρόσθετου φόρου εισοδήματος και του πρόσθετου ΦΠΑ για κάθε εκκρεμή χρήση, καθώς και το σύνολο της οφειλής.
Ποσοστό 10% θα πρέπει να καταβληθεί με την υπαγωγή στη ρύθμιση περαίωσης.
Το υπόλοιπο ποσό του συνολικού φόρου περαίωσης καταβάλλεται σε δόσεις ως εξής:
6 μηνιαίες δόσεις, όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 400 ευρώ.
9 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ.
12 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι πάνω από 30.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε η σχετική πράξη επί του «μηχανογραφημένου φύλλου περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων». Οι υπόλοιπες δόσεις πρέπει να εξοφληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου.
Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, θα παρέχεται έκπτωση 5%.
Οι επιτηδευματίες που θα περαιώνουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους, εφόσον εξοφλήσουν ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης:
Για τις χρήσεις 2000-2004, θεωρείται ότι έχει επέλθει η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου και κατά συνέπεια μπορούν να καταστρέψουν βιβλία, στοιχεία και ηλεκτρομαγνητικά μέσα.
Για τις περαιούμενες διαχειριστικές περιόδους 2005-2009 μπορούν να καταστρέψουν μόνο τα στοιχεία.
Από το 1978 έως το 2008
Περαίωση, μια παλιά ιστορία και όχι πάντα επιτυχημένη
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά η περαίωση... μένει. Από το 1978, όταν και έγινε η πρώτη ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αθ. Κανελλόπουλο, το μέτρο ανασύρεται από το συρτάρι όποτε τα έσοδα παίρνουν την κατιούσα.
Κι αυτό παρότι όλοι συμφωνούν πως η περαίωση δίνει... ασυλία στους φοροφυγάδες και όπως έχει παρατηρηθεί ποτέ δεν φέρνει τα αποτελέσματα που προϋπολογίζονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία περαίωση που έγινε το 2008 από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, και περιελάμβανε τις χρήσεις από 2000 έως και 2006, το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, για να εισπράξει τελικά περίπου τα μισά, παρά τις αλλεπάλληλες παρατήσεις που δόθηκαν.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη περαίωση έγινε το 1978. Το 1983 η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε νέα ρύθμιση παρέχοντας διευκολύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων για να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις φορολογικές υποθέσεις τους και να καταβάλουν τις οφειλές.
Ακολουθούν άλλες τέσσερις φορο-ρυθμίσεις το 1988, το 1989, το 1990 και το 1991, ενώ η πιο ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν η ρύθμιση 1099 του 1994, από την οποία το Δημόσιο εισέπραξε 450 δισ. δρχ.
Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2002 ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης προχώρησε σε μεγάλη ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για περίπου 750.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα προώθησε και νέες ρυθμίσεις για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων από τους αυθαίρετους κατόχους τους.
Και σε αυτήν την περίπτωση δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, αλλά τελικά ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ δεν επιτεύχθηκε.
Η προηγούμενη κυβέρνηση
Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία το 2004 ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έλαβε απόφαση για την «τελευταία», όπως έλεγε, περαίωση τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.
Στη συνέχεια, και εντός του 2007, δέχθηκε εισηγήσεις για νέα ρύθμιση, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει και πάλι σε περαίωση.
Ομως τον Αύγουστο του 2008, και λόγω της κάθετης πτώσης των φορολογικών εσόδων, έκανε νέα ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων, δίνοντας και χρονικές παρατάσεις προκειμένου να αποδώσει καρπούς.
ΠΗΓΗ: Ημερησία