Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Διαδικασίες εξπρές για τη νέα περαίωση
Με διαδικασίες - εξπρές έρχεται η νέα περαίωση. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας.
Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς και οι χρήσεις που έχουν ήδη περαιωθεί είτε με ρύθμιση είτε με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Επίσης θα δίνονται «ισχυρά κίνητρα» σε όσους επιλέξουν την περαίωση, όπως η δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων και στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) θα ληφθούν υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα και οι δαπάνες της επιχείρησης για κάθε χρήση που περαιώνεται. Η βάση υπολογισμού του φόρου θα προκύπτει με την εφαρμογή συντελεστών πάνω στον τζίρο και στις δαπάνες. Σε αυτή τη βάση θα υπολογίζονται με συγκεκριμένο συντελεστή ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ της περαίωσης.
Για όσους δεν έχουν καθόλου παραβάσεις του ΚΒΣ, τα ποσά αυτά θα είναι πολύ χαμηλά, ενώ αντίστοιχα θα προσαυξάνονται ανάλογα με τη βαρύτητα τυχόν παραβάσεων που έχει σε κάποια χρονιά η επιχείρηση.
Πλεονέκτημα
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πλεονέκτημα για τους φορολογούμενους θα είναι ότι οι φόροι που θα προκύψουν δεν θα επιβαρυνθούν με τις εξοντωτικές προσαυξήσεις που καταλογίζονται στις περιπτώσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου.
Στη ρύθμιση θα υπαχθούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, και όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, από τις 450.000 υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στις δικαστικές αίθουσες, περίπου 150.000 αφορούν σε φορολογικά θέματα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι μετά τη βεβαίωση φόρων και προστίμων προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να αποφύγουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την πληρωμή τους.
ΠΗΓΗ: Έθνος