Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ποινή σοκ: Ισόβια κάθειρξη σε τρεις για εικονικά τιμολόγια!

Μια απίστευτη ιστορία φέρνει στο φως η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας. Πρόκειται για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου της πόλης το οποίο καταδικάζει τρεις από τους πέντε εμπλεκόμενους σε υπόθεση διακίνησης πλαστών τιμολογίων, σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο 4ος πλήρωσε με 20 χρόνια. Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από δπυο χρόνια όταν ελεγκτές του ΣΔΟΕ- κατόπιν καταγγελιών και πληροφοριών- εντόπισαν 2 άτομα από την Αθήνα και ένα ακόμα από τη Θεσσαλονίκη, που φτάνοντας με μια λευκή Mercedes, «σκόρπιζαν» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας πλαστά τιμολόγια, τα οποία χρησιμοποιούσαν αγρότες για να λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.
Από τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα είχε εκδώσει και διακινήσει τιμολόγια συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ, ποσό μεγάλο αλλά όχι ασυνήθιστο εάν το συγκρίνει κανείς με αντίστοιχα ευρήματα άλλων ερευνών. Μόλις προχθές το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι μόνο στην περιοχή Αττικής οι έλεγχοι στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν ότι 35 επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ύψους 40.300.700 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμψηφίσουν ή να τους επιστραφεί Φ.Π.Α. Υψους 10.050.000 ευρώ, ενώ άλλες 25 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 59.100.000 ευρώ προκειμένου να διευκολύνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, ζημιώνοντας το Δημόσιο από διαφυγή Φ.Π.Α. Με 13.600.000 ευρώ.
Οι δικαστές φαίνεται, όμως, ότι έκριναν με διαφορετικά κριτήρια την υπόθεση της Καλαμάτας και καταδίκασαν τους 2 Αθηναίους και τον Θεσσαλονικιό σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας αγρότης με θερμοκήπια «έφαγε» 20 χρόνια επειδή πρόλαβε και επέστρεψε τον κλεμμένο ΦΠΑ. Ο 5ος του κατηγορητηρίου αθωώθηκε, αφού το δικαστήριο απέρριψε τη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία βαρυνόταν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία