Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τι προβλέπει το Ποινολόγιο για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Μικρότερα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, μέχρι και επιστροφή χρημάτων στους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και απαλλαγές φέρνει το νέο ποινολόγιο για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Παράλληλα προβλέπεται η επιβολή προστίμου 100 ευρώ στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις, καταργείται η απόρριψη βιβλίων και στοιχείων και μπλοκάρεται η θεώρησή τους από την Εφορία για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Ειδικότερα, με το ποινολόγιο παρέχεται έκπτωση μέχρι και 60% για περιπτώσεις εμπρόθεσμης και εφάπαξ καταβολής των προστίμων, ενώ για πληρωμή σε δόσεις η έκπτωση θα είναι 40%.
Τα πρόστιμα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, αλλά η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Επίσης σύμφωνα με το Εθνος, επιστρέφεται το 30% του προστίμου σε όσους το καταβάλλουν κανονικά και δεν εντο­πισθούν άλλες παραβάσεις κατά τη διαχειριστική περίοδο επιβολής του προστίμου και των δύο επόμενων αυτής.
ΤΑ ΕΞΙ «ΜΠΛΑΝΚΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΠΑΡΑΒΑΤΕΣ
Σε ποιες περιπτώσεις η Εφορία δεν θα επιβάλλει πια πρόστιμα
Με τον νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων παρέχονται αυξημένες αρμοδιότητες στους προϊσταμένους των εφοριών, καθώς ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση είναι αρμόδιοι για την ολική ή μερική διαγραφή ή τον επαναπροσδιορισμό των προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι η πράξη διαγραφής ή ο αναπροσδιορισμός του προστίμου πρέπει να περιέχει πλήρη και ειδική αιτιολογία. Παράλληλα όμως ο Κώδικας προβλέπει την απαλλαγή από τα πρόστιμα της εφορίας όταν:
1 Διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και το πλήθος με εξαίρεση τη μη τήρηση βιβλίων και στοιχείων και γενικά παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των εσόδων και των δαπανών
2 Εχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία από παραδρομή αλλά έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και έχει δηλωθεί εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη πριν από τον καταλογισμό της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
3 Για συγκεκριμένη συναλλαγή δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τον νόμο φορολογικό στοιχείο, αλλά το εκδοθέν στοιχείο περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δεδομένα του προβλεπόμενου, έχει εκδοθεί στον οριζόμενο γι' αυτό χρόνο και φέρει θεώρηση
4 Δεν έχουν εκδοθεί από τον υπόχρεο δελτία αποστολής για τις περιπτώσεις παράδοσης επιστρεφόμενων αγαθών αξίας μέχρι και 5.000 ευρώ ή παράδοσης αγαθών προς επισκευή, συντήρηση που δεν συνεπάγεται απόκτηση εσόδων εφόσον έχουν εκδοθεί από τον παραλήπτη των αγαθών δελτία αποστολής και αποδεικνύεται με αντίτυπο ή φωτοαντίγραφο του σχετικού δελτίου αποστολής.
5 Διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις που αποτελούν τυπικές παραβάσεις που επηρεάζουν τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη.
6 Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο και έχουν εκδοθεί οριστικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού του φόρου στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ ή για υποθέσεις που έχουν περαιωθεί ως προς τις φορολογίες αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.
Αντικειμενικό σύστημα
Για τον προσδιορισμό του ύψους του προστίμου καθιερώνεται αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού τους (point system) με την εφαρμογή βάσεων υπολογισμού, συντελεστών βαρύτητας, πολλαπλότητας και υποτροπής και ανώτατα όρια ανάλογα με το είδος της και την έκταση της παράβασης.
Επίσης, με το νέο ποινολόγιο μειώνονται τα πρόστιμα για μη έκδοση η έκδοση ανακριβών, πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Με τις νέες ρυθμίσεις τα βιβλία των επιχειρήσεων δεν θα καταρρίπτονται από τις φορολογικές αρχές καθώς οι παραβάσεις θα υπολογίζονται στα έσοδα και στα έξοδα με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού (έσοδα μείον έξοδα) πλέον των προσαυξήσεων ανάλογα με το είδος, την έκταση και τη βαρύτητα της παράβασης
Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος θα ισχύει όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται έπειτα από δύο τουλάχιστον προσκλήσεις τακτικού ελέγχου τα βιβλία, τα φορολογικά στοιχεία και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά έγγραφα καθώς και τα συνοδευτικά στοιχεία συναλλαγών καθώς και όταν δεν φυλάσσονται οι φορολογικές ταμειακές μηχανές ή τα φορολογικά συστήματα.
Τέλος τα βιβλία Β' κατηγορίας μετονομάζονται σε «απλογραφικά» και τα Γ' κατηγορίας σε «διπλογραφικά». Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα κάτω από 1,5 εκατ. ευρώ θα τηρούν «απλογραφικά βιβλία» και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1,5 εκατ. ευρώ θα τηρούν «διπλογραφικά βιβλία».
Οι εκπτώσεις
Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής ή μέρους αυτής αξίας μεγαλύτερης των 5.000 € (1.200 ευρώ σήμερα) επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 25% της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε (ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι το πρόστιμο είναι ίσο με την αξία της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε).
Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περιπτώσεις διακίνησης αγαθών χωρίς το προβλεπόμενο συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο.
Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών ή νόθευση αυτών καθώς και η καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο συνιστά ιδιάζουσα φορολογική παράβαση.
Το πρόστιμο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ίσο με το 30% αξίας (έναντι του διπλάσιου της αξίας που ισχύει σήμερα) κάθε στοιχείου ή καταχώρισης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ εφόσον η αξία είναι μεγαλύτερη των 5.000 € (έναντι 1.200 ευρώ με βάση το ισχύον καθεστώς).
ΠΗΓΗ: Ημερησία