Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Παγώνει» και το ΔΝΤ τις ελπίδες για χαλάρωση του Μνημονίου

Μετά τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζει «φρένο» στις προσδοκίες της Ελλάδας για χαλάρωση του δημοσιονομικού προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν σημείωσε χθες ότι η προχθεσινή επιστολή του στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, «αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που έγινε στο ΕΚΟΦΙΝ για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών» και πως «ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολ. Μπλανσάρ, δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να αλλάξουμε γενικότερη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη».

Λίγο αργότερα μάλιστα και το ΔΝΤ απέρριψε κάθε σκέψη για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, με αφορμή το λάθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή. «Πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, συνδέοντας κάποιος τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση της «Η» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράϊς και έκανε λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» που δημιουργούνται για το θέμα του πολλαπλασιαστή, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί δίνοντας μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους».
Για την εξέλιξη αυτή ρωτήθηκε χθες ο Γ. Στουρνάρας και απάντησή του ήταν ενδεικτική των χαμηλών προσδοκιών και των χαμηλών τόνων που θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, σημείωσε πως εκείνος έθεσε το θέμα και ζήτησε να πάρουν κοινή θέση το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο αλλαγών απάντησε «δεν το γνωρίζω. Από ό,τι φαίνεται όχι», δείχνοντας ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, αλλά κυρίως να μην προκαλέσει συγκρούσεις πριν ο πρωθυπουργός θέσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, αρχής γενομένης με τον Φρ. Ολάντ που έρχεται στην Αθήνα την Τρίτη.
Και ακολούθησε ο διάλογος με τους δημοσιογράφους ο οποίος είναι αποκαλυπτικός.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει περιθώριο;
Ι. Στουρνάρας: Δεν το γνωρίζω. Από ό,τι φαίνεται όχι.
Δημοσιογράφος: Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό;
Ι. Στουρνάρας: Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να πούμε.
Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος;
Ι. Στουρνάρας: Εμείς εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία