Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων έως το 2014

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους και συνταξιούχους μαζί με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος «Αριάδνη» για να αντιμετωπιστούν οι παράνομες συντάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

1Καθιερώνεται το ηλεκτρονικό σύστημα «Αριάδνη» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συντάξεων-μαϊμού που μέχρι τώρα εισέπρατταν παράνομα περί τα 50.000 άτομα.
2Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουάριου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων (που έληγε στις 31/12/2012).
3Kαθιερώνεται το πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, το οποίο θα δίδεται κατόπιν ελέγχου στις επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα του φορολογικού πιστοποιητικού.
4Προβλέπεται η συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) και της ΕΥΠΕΑ. Διευρύνονται μάλιστα οι αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (ΥΠΟΑ) που πλέον θα έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
5Προβλέπονται κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου. Θα επιβάλλονται στον εργοδότη οι εξής διοικητικές κυρώσεις:
α. πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο ή
β. πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.
6Ακριβαίνει το εργόσημο μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30% και αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ στους αμειβόμενους με κουπόνι εργασίας.
7Δίνεται λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα