Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Εφορία: Έρχονται οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και μείωση φόρου

Την υιοθέτηση, από το 2014, του πορτογαλικού μοντέλου που προβλέπει «επιβράβευση» των φορολογούμενων που δηλώνουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις τους με επιστροφή φόρου 30%, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.
Κεντρική ιδέα σε αυτό το σύστημα αποτελεί το «ηλεκτρονικό τιμολόγιο», το «e-fatura», το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν, σε μηνιαία βάση, τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών σε ηλεκτρονική μορφή.
Επαναφορά φοροκάρτας

Ήδη το μοντέλο λειτουργεί σε προαιρετικό επίπεδο στην Πορτογαλία, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα λειτουργεί υποχρεωτικά για τους επιχειρηματίες.
Το ίδιο μοντέλο φέρεται να προκρίνει και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανακοινώσει την επαναφορά «φοροκάρτας» ή ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τους φορολογούμενους ώστε να μπορούν να περνούν τις δαπάνες τους.
Επιστροφή 30% και προϋποθέσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να δηλώνουν επίσης ηλεκτρονικά τις δικές τους συναλλαγές με επιχειρήσεις και στο τέλος του έτους να παίρνουν επιστροφή μέχρι και του 30% της αξίας των αποδείξεων σε συγκεκριμένους τομείς επαγγελματικών επιχειρήσεων (π.χ. φέτος σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και συνεργεία αυτοκινήτων).
Προϋπόθεση για την επιστροφή βέβαια θα είναι ο φορολογούμενος να έχει περάσει είτε μέσω φοροκάρτας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί είτε ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου βασικά στοιχεία της απόδειξης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα Νέα, από τις αρχές του 2014 θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων των επιχειρήσεων, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις διοικήσεις να δηλώνουν τα πραγματικά στοιχεία για το σύνολο των συναλλαγών και εσόδων-εξόδων τους και όχι κατά το δοκούν.
Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα -που θα υποβάλλονται μηνιαίως- θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.
Η διασταύρωσή τους θα γίνεται από τα στοιχεία που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι καταναλωτές που θα διεκδικούν επιστροφή φόρου 30% για κατάθεση αποδείξεων που λαμβάνουν από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες κλάδων με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ: Ημερησία