Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πώς θα φορολογηθούν οι τόκοι των Ελλήνων στο εξωτερικό
Το καθεστώς φορολόγησης των τόκων από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που αποκτούν Έλληνες φορολογούμενοι ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με εγκύκλιο το γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη διευκρινίζονται τα εξής:
1. Στην περίπτωση που φυσικό πρόσωπο κάτοικος Ελλάδας αποκτά τόκους από καταθέσεις στην αλλοδαπή και το προϊόν της είσπραξης παραμένει στο εξωτερικό, ο δικαιούχος των τόκων πρέπει να αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο 10% εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης στην εφορία στην οποία υπάγεται μέσα στον επόμενο από την καταβολή ή την πίστωση των τόκων μήνα. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να προσκομίζει και το πρωτότυπο αποδεικτικό της αλλοδαπής τράπεζας, από το οποίο θα προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε σε αυτόν ή με το οποίο πιστώθηκε ο λογαριασμός του στην αλλοδαπή, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί και ο χρόνος καταβολής ή πίστωσης.
2. Για την απόδοση του φόρου 10% από τον δικαιούχο των τόκων, δεν απαιτείται η προσκόμιση επίσημα μεταφρασμένου αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας. Στην πράξη διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι ορισμένων Δ.Ο.Υ. ζητούν από αυτούς που προσέρχονται για να αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο 10% επί των τόκων από καταθέσεις που αποκτούν στην αλλοδαπή να προσκομίσουν επίσημη μετάφραση του πιο πάνω αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας, χωρίς να υπάρχει τέτοια εντολή από τη διοίκηση. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος της επίσημης μετάφρασης υπερβαίνει το ύψος του οφειλόμενου φόρου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία