Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Μυστικοί πράκτορες κατά του παραεμπορίου!
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου παρακολουθώντας μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη δημοτικών αστυνομιών.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μιλώντας με δημοσιογράφους. Άφησε δε, αιχμές για απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ, όταν η φοροδιαφυγή από την παράνομη διακίνηση ρούχων, παπουτσιών, μηχανημάτων κι άλλων βιομηχανικών προϊόντων αγγίζει τα 4,5 με 5 δις. ευρώ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης με δημοσιογράφους το στέλεχος αναφέρθηκε στην τελευταία απόφαση της επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με αυτή θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών.
Η ίδια πηγή θέλοντας να δείξει τη διάσταση που έχει λάβει το παρεμπόριο αποκάλυψε πως στέλεχος άλλου υπουργείου του μετέφερε: «Η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη δημοτικής αστυνομίας μεγάλων δήμων. Ερευνά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε παράνομη διάθεση εμπορευμάτων και κυρίως κατασχεμένων προϊόντων».
Το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης είπε πως «στο δήμο Πειραιά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Έχει... καθαρίσει από το παράνομο εμπόριο. Στο δήμο της Αθήνας τελευταία γίνονται κάποιες απόπειρες. Πρόσφατα μαζί με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγινε επιχείρηση όπου συνελήφθησαν στην οδό Ακαδημίας παράνομοι διακινητές εμπορευμάτων. Είχε προηγηθεί προσπάθεια της δημοτικής αστυνομίας αλλά χωρίς επιτυχία».
Αίσθηση επίσης προκαλούν οι αιχμές του στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στάση του ΣΔΟΕ απέναντι στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου: «Έξι μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου, αλλά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτης αντιδρά. Λέει ό,τι δε θέλει να συμμετάσχει αφού έχει πολλές άλλες υποθέσεις να χειριστεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του για την ΕΛΑΣ και το ΣΔΟΕ στην προ μηνών τροπολογία για την καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων: «Το ΣΔΟΕ και η ΕΛΑΣ ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούν από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων. Έτσι μπορούν να τα καταστρέφουν μόνο η δημοτική αστυνομία, οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου των περιφερειών.
Το παρεμπόριο συνεχίζεται κανονικά. Το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης περιγράφει τους δρόμους της παράνομης διακίνησης των εμπορευμάτων. Φτάνουν στη χώρα μας με δύο τρόπους, είτε με κοντέινερ από την Άπω Ανατολή είτε μέσω Ιταλίας ως ευρωπαϊκά προϊόντα. Στη συνέχεια αυτά μεταφέρονται σε κέντρα συλλογής και διαλογής στην Αγία Βαρβάρα, τον Κολωνό, τα Σεπόλια, τον Ασπρόπυργο και σε αντίστοιχες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Από κει μικρότεροι έμποροι παίρνουν τα προϊόντα και τα κατευθύνουν σε ημί-νόμιμα σημεία χονδρικής και λιανικής. Σε αυτά έρχονται και ψωνίζουν νόμιμοι και παράνομοι πλανόδιοι έμποροι αλλά και καταστηματάρχες. Τέλος τα εμπορεύματα αυτά χωρίς ή με παραποιημένα παραστατικά καταλήγουν στους καταναλωτές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία