Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τι κερδίζουν το 2012 καταθέτες και δανειολήπτες
Υψηλά επιτόκια σε καταθέσεις, χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά -κυρίως- δάνεια φέρνει το 2012. Με αποτέλεσμα να είναι ευνοημένοι και οι καταθέτες και οι δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το επιτόκιο του ευρώ αναμένεται φέτος να ακολουθήσει πτωτική τροχιά, ευνοώντας όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη διαρροή των καταθέσεων ευνοεί τους καταθέτες, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας, που συχνά ξεπερνούν το επίπεδο του 5%.
Από τον Ιανουάριο του 2010, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακολουθούν φθίνουσα πορεία και τον περασμένο Νοέμβριο υποχώρησαν στα 174 δισ. ευρώ, από 176,42 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2011 και 183,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2011. Την τελευταία διετία (Ιανουάριος 2010- Νοέμβριος 2011) οι διαρροές έφτασαν τα 63,2 δισ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας, «το μέλλον είναι άδηλο». Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής -όπως εκτιμούν τραπεζίτες και αναλυτές-, είναι ότι τα επιτόκια των καταθέσεων και ειδικά στους λογαριασμούς προθεσμίας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Σήμερα ακόμα και για ποσά της τάξης των 20.000 με 30.000 ευρώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 4,5% με 5%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα επιτόκια φτάνουν και το 6,5%. Μάλιστα ακόμα και για καταθέσεις προθεσμίας ύψους μόλις 5.000 ευρώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια πάνω από 4%.
Αν δε το ποσό κατάθεσης υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, τότε ο καταθέτης μπορεί να πετύχει ύστερα από προσωπική διαπραγμάτευση με την τράπεζα ακόμα υψηλότερο επιτόκιο της τάξης του 7% ή και 8%.
Καθώς λοιπόν οι τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στις καταθέσεις, που διαρκώς συρρικνώνονται, θα εξακολουθήσουν -παρά τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ- να προσφέρουν «απαγορευτικά» για τις ίδιες επιτόκια, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά.
Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα «ελαφρύνει» σημαντικά τις δόσεις των στεγαστικών κυρίως δανείων, που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, προσφέροντας σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2012 ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα προχωρήσει και σε νέες μειώσεις του επιτοκίου του ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ακόμα και στο 0,5% από το 1% σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι από τη μείωση του επιτοκίου κατά 1 μονάδα, ο δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια έχει όφελος πάνω από 100 ευρώ στη μηνιαία δόση του.
Στην περίπτωση τώρα που κάποιος έχει στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο και το «γυρίσει» σε κυμαινόμενο μπορεί να πετύχει μείωση ακόμα και 2 μονάδες (από το 5,5% στο 3,5%) που σημαίνει ότι για δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια το μηνιαίο «κέρδος» του θα είναι τουλάχιστον 150 ευρώ.
Κέρδος όμως θα έχουν και όσοι θελήσουν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο. Να «πακετάρουν» δηλαδή χρέη από πιστωτικές κάρτες, ανοικτά ή προσωπικά δάνεια που έχουν στην ίδια τράπεζα σε ένα νέο δάνειο. Στην περίπτωση αυτή θα τιμολογηθούν με χαμηλό ?σε σχέση με το παρελθόν- επιτόκιο, ενώ θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία