Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Καταστροφή του ευρώ το 2012
Πληθαίνουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι το κοινό νόμισμα δεν βρίσκεται υπό πίεση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι η Ευρώπη και το νόμισμά της θα βγουν από την κρίση με μεγαλύτερη ισχύ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε προχθές πεπεισμένος ότι παρά την κρίση χρέους το ευρώ δεν κινδυνεύει.
Τις απόψεις τους δεν συμμερίζεται ωστόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος με συνέντευξή του στο Ρόιτερς χτύπησε «καμπανάκι» χαρακτηρίζοντας το 2012 ως μία πολύ κρίσιμη χρονιά καθώς στη διάρκειά της με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρωζώνη η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί και το νόμισμα των «17» θα καταστραφεί.
Ειδικότερα έκανε λόγο για τη «συντέλεια» του ευρώ, η οποία θα έρθει μέσα στο επόμενο έτος, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα και εντείνουν την πολιτική λιτότητας. Παράλληλα, επέκρινε τη Γερμανία για την αντίδρασή της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξει εξαρχής.
Κατέληξε δε λέγοντας: «Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα λάβει τέλος».
Εξίσου δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν και πολλοί αναλυτές. «Μέσα στο νέο έτος τα προβλήματα με το ευρώ θα φανούν ξεκάθαρα έναντι του δολαρίου» δηλώνει ο αναλυτής της BNY Mellon, που βλέπει υποχώρησή του στο επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου.
Η UBS πιστεύει πως η ζήτηση για το δολάριο θα αυξηθεί το 2012, καθώς τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα βαθαίνουν.
Στο μεταξύ, «βουτιά» 1% έκανε χθες το ευρώ και διαπραγματευόταν αργά το απόγευμα στα 1,2945 δολάρια. Το νόμισμα, παρά τη θετική δημοπρασία ομολόγων στην Ιταλία όπου η απόδοση έπεσε από το 6,5% στο 3,25%, δέχτηκε έντονες πιέσεις από την είδηση ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 239 δισ. ευρώ, στα 2,73 τρισ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν στην ΕΚΤ τα ποσά-ρεκόρ που δανείστηκαν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία