Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μάχη για τις αυξήσεις στα τσιγάρα
Μπρα ντε φερ ανάμεσα στην εγχώρια καπνοβιομηχανία και τις πολυεθνικές εταιρείες για τις αυξήσεις στα τσιγάρα, με τον ρόλο του διαμεσολαβητή να αναλαμβάνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, με στόχο να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η χθεσινή πολύωρη συνάντηση του υφυπουργού Δ. Κουσελά με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς τσιγάρων δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ο κ. Κουσελάς τούς ζήτησε να συμφωνήσουν στις επικείμενες αλλαγές της φορολόγησης, διότι σε άλλη περίπτωση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Παράλληλα τους ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει το περιθώριο κέρδους για τους περιπτερούχους. Το χθεσινό «τελεσίγραφο» του υφυπουργού Οικονομικών προς τις πολυεθνικές, την καπνοβιομηχανία και τους λιανοπωλητές θα λήξει στις 15 Νοεμβρίου.
Η πρόταση που καλούνται να συμφωνήσουν όλοι είναι η μείωση του αναλογικού φόρου στο 65% από 67% σήμερα, η αύξηση του πάγιου φόρου από το 10% στο 20% και η διατήρηση του ελάχιστου φόρου στο 75%. Ομως οι πολυεθνικές ζητούν να ανέλθει στο 90%.
Η αλλαγή του ελάχιστου φόρου είναι η «πέτρα» του σκανδάλου και στο σημείο αυτό διατυπώνεται η διαφωνία.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Καρέλιας» εξέφρασε αντιρρήσεις για την αλλαγή του ελάχιστου φόρου, αφού θα προκαλέσει την ανατίμηση των φθηνών τσιγάρων στα επίπεδα των 2,90 ευρώ το πακέτο από 2,40 σήμερα. Η εγχώρια βιομηχανία κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς στην κατηγορία και στην περίπτωση αύξησης της τιμής, θεωρεί ότι θα δεχθεί ισχυρό χτύπημα από τον ανταγωνισμό. Οι πολυεθνικές φαίνεται ότι θα βρουν κοινή γραμμή πλεύσης, αφού τα προϊόντα τους θα τοποθετηθούν σε τιμές που θα έχουν «απόσταση» ασφαλείας και έτσι δεν θα προκληθεί κύμα μετακίνησης πελατών από το ένα εμπορικό σήμα στο άλλο.
Μείωση πωλήσεων
Η αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι τελευταίες τρεις αυξήσεις των φόρων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από πλευράς εσόδων. Αλλωστε οι πωλήσεις των τσιγάρων έχουν μειωθεί κατά 20%. Τα ακριβά σημείωσαν πτώση κατά 25% τους τελευταίους πέντε μήνες. Η άνοδος της τιμής των τσιγάρων με την αναμόρφωση των φόρων θεωρείται δεδομένη και τα ακριβά τσιγάρα θα φθάσουν τα 4 ευρώ το πακέτο. Πάντως, στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να θεσμοθετήσει περιθώριο κέρδους για τους λιανοπωλητές και κάνουν λόγο για «μπλόφα» του υπουργείου, η οποία δεν θα περάσει.
Η τελική ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τον προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή μεταξύ 20-25 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Έθνος