Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012


Σήμερα σχηματίζεται κυβέρνηση


Σήμερα σχηματίζεται κυβέρνηση

Πραγματικότητα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ μετά τις σκληρές διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που έγιναν από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Οι κκ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν αποκλείεται, με τριμερή συνάντηση σήμερα, να «δώσουν και τυπικά τα χέρια» για τη συμφωνία σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει:
Α) Ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο.
Β) Θητεία μακράς πνοής.
Γ) Πρόσωπα ευρείας αποδοχής.
Δ) Σύσταση ειδικής διαπραγματευτικής ομάδας για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Ο «λευκός καπνός» βγήκε από νωρίς από τα στρατηγεία της Συγγρού, της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ο κ. Αντώνης Σαμαράς εκμυστηρευόταν χθες αργά το βράδυ σε συνομιλητές του ότι «η Πέμπτη είναι μακριά και ότι πιθανότατα σήμερα θα τελειώσουν όλα». Και μάλιστα «με αρκετές εκπλήξεις». Ωστόσο, οι «ωδίνες» του τοκετού του σχηματισμού νέας κυβέρνησης έφεραν και πολλές εσωτερικές συγκρούσεις, τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ.

Για τη μία το μεσημέρι σήμερα έχει ορισθεί νεό ραντεβού των στενών συνεργατών των τριών αρχηγών, προκειμένου να διευθετυθούν και οι τελευταίες διαφορές.
Χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων (από τη ΝΔ οι κκ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, από το ΠαΣοΚ οι κκ. Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης και από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης) συναντήθηκαν στη Βουλή προκειμένου να συμφωνήσουν επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ήταν σε ανοικτή ακρόαση και επρόκειτο να συναντηθούν είτε αργά το βράδυ είτε σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να «κλείσει» η τελική συμφωνία.

Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη, αν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΝΔ και ΔΗΜΑΡ δεν αποδειχθεί κάποια μαξιμαλιστική επιδίωξη για το μνημόνιο, αλλά μία εκ των βασικών προεκλογικών θέσεων της «Συγγρού», να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση για το μεταναστευτικό. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να «παγώσει» μία βασική προεκλογική του δέσμευση, προκειμένου να μην δώσει στους άσπονδους φίλους του κ. Κουβέλη το επιχείρημα ότι «προσαρμόζει» βασικές πολιτικές του επιλογές, έναντι των μεταναστών.
Η μορφή της κυβέρνησης και ο τρόπος συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν στη συνάντηση μεταξύ των τριών συμμετεχόντων στην κυβέρνηση, αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχηγοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης αλλά και στα πρόσωπα.

Πρωθυπουργός θα είναι «ασυζητητί» ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως λένε στελέχη και από τα τρία κόμματα. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, κεντρικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι η συγκρότηση μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό επιμένει σε ένα ολιγάριθμο σχήμα, περίπου 15 υπουργείων, χωρίς πληθώρα υφυπουργών. Πρόταση που βρίσκει σύμφωνους τους αρχηγούς του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Παράλληλα, η «Συγγρού» προτάσσει, στέλνοντας το μήνυμα και προς την «Ιπποκράτους», πρόσωπα συναινετικού προφίλ, οι οποίοι δεν έχουν συνδυαστεί με συγκρουσιακές περιόδους του παρελθόντος, ούτε με ακραίες συμπεριφορές. Τα ονόματα στελεχών, όπως οι κκ. Σταύρος Δήμας, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Μουρμούρας καθώς και οι κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη, έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ και οι κκ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να αξιοποιηθούν.

Στο ΠαΣοΚ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία επί των προγραμματικών, βάσει της οποίας είναι γι' αυτούς η πρόταση 8 σημείων του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που περιέγραφε στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς προεκλογικά.

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε πως μετά την άρνηση του ΣυΡιζΑ, η μόνη λύση είναι κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ. Και διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει ειλικρινά τη νέα κυβέρνηση χωρίς να ακολουθήσει την τακτική της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Προέβλεψε δε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η νέα κυβέρνηση θα προκύψει μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Κατά τον κ. Βενιζέλο το σημαντικό είναι να υπάρξει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αλλά και η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που πρότεινε. Αυτή θα είναι σε επίπεδο αρχηγών ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ και θα στηρίζεται από τεχνοκράτες, η οποία θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
«Στη μάχη αυτή το ΠαΣοΚ και εγώ προσωπικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς επαφές, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία, τη γνώση και τον σχεδιασμό που έχουμε» είπε με έμφαση.

Εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση του ΣυΡιζΑ να συμμετάσχει, αλλά διευκρίνισε ότι η πρόσκληση θα είναι «πάντα ανοικτή». Από την Κουμουνδούρου, στελέχη κοντά στον κ. Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζαν ότι θα δοθεί στήριξη του κόμματος κατά τη διαπραγμάτευση, εφόσον κριθεί απαραίτητο, αλλά «ad hoc» (κατά περίπτωση) και όχι εκ προοιμίου και θεσμικά.

Εσωτερικές συγκρούσεις, τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της επταμελούς γραμματείας του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο σχετικά με τη μορφή που θα πάρει η συμμετοχή του Κινήματος στην κυβέρνηση. Οι κκ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου υιοθέτησαν «σκληρή γραμμή» ζητώντας να συμμετάσχει το ΠαΣοΚ με τους «άριστους και έμπειρους» που διαθέτει, ήτοι τα θεωρούμενα κορυφαία στελέχη με κυβερνητική εμπειρία. Μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου πρότεινε να τοποθετηθεί deputy primeminister (αντιπρόεδρος) ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει εμπειρία της διαπραγμάτευσης. Στον αντίποδα, ήταν ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης που ζήτησε «μόνο κοινοβουλευτική στήριξη», ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι εκτίμησαν ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να αποφύγει τη συμμετοχή προσώπων που έχουν ταυτιστεί με τον «κυβερνητισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και «έφτασε στα άκρα», όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έδειξε πάντως να έχει καταλήξει στην πρόταση του. Είναι χαρακτηριστικό το ενσταντανέ που υπέπεσε στην αντίληψη των δημοσιογράφων. Ο κ. Λοβέρδος, βγαίνοντας κάποια στιγμή από τη συνεδρίαση, είπε με έντονο ύφος στον κ. Ανδρουλάκη, δείχνοντας έναν πυροσβεστήρα που υπήρχε στον 6ο όροφο: «O πυροσβεστήρας αυτός Μίμη, δεν μπορεί να σβήσει τη φωτιά στο βουνό, αλλά είναι για μέσα στο κτίριο», υποννοώντας πως το ΠαΣοΚ θα έπρεπε να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη που έχουν και κυβερνητική εμπειρία για να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τελικά η «χρυσή τομή» βρέθηκε με την εξουσιοδότηση που παρείχαν οι 7 κορυφαίοι στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να χειριστεί το θέμα. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται πως έχει κατασταλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠαΣοΚ, όπως για παράδειγμα οι κκ. Γιώργος Ζαννιάς, Γιάννης Στουρνάρας, Ναπολέων Μαραβέγιας, Τάσος Γιαννίτσης, η κυρία Λίνα Μενδώνη κ.ά.

«Εγώ δεν μίλησα, άκουγα κυρίως» είπε χαμογελώντας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Θα ήταν οξυδερκείς φαίνεται» του παρατηρήσαμε για να ανταπαντήσει με νόημα: «Η νέα ΚΟ του ΠαΣοΚ είναι ευάριθμη, αλλά έχει μεγάλη αντιληπτική ικανότητα». «Εγώ διαμόρφωσα την εισήγησή μου με βάση τη συζήτηση που έκανα με τους βουλευτές» είπε αμέσως μετά σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Πρόσθεσε δε πως «η αξιοπιστία μας θα κριθεί από το αν εννοούμε και μετεκλογικά όσα λέγαμε προεκλογικά» εννοώντας τη φράση που είχε πει δημοσίως ότι «δεν θα δείτε τα γνωστά στελέχη σε υπουργικούς θώκους». Οσο για τα σενάρια περί αντιπροεδρίας στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος τα απέρριψε κατηγορηματικά: «Ε, φτάνει, έχω κάνει δύο φορές, έχω κλείσει την καριέρα μου ως αντιπρόεδρος!» είπε γελώντας.

Αντίστοιχα προβλήματα με τα πρόσωπα είχε και ο κ. Κουβέλης, καθώς μερίδα στελεχών της ΔΗΜΑΡ είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Ορισμένοι υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκπροσώπηση στο ανώτατο επίπεδο και άλλοι που προέκριναν το αντίθετο. Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ζητώντας του να το «ξανασκεφτεί», καθώς δεν επιθυμούσε να υπάρχουν «τρεις ταχύτητες» στην εκπροσώπηση των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης στην εισήγησή του τόνισε ότι «προχωράμε, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν μετέχουμε με βουλευτές ή κομματικά πρόσωπα». Ετσι άφησε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο να μετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που ιδεολογικά πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά δεν έχουν καμία κομματική ιδιότητα.

Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξήγησε ότι αυτή την απόφαση επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών και ότι η Δημοκρατική Αριστερά έτσι ανταποκρίνεται 100% στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αναλαμβάνοντας ως Αριστερά της ευθύνης, τις ευθύνες που τις αναλογούν. Οι εξελίξεις οδηγούν, όπως φαίνεται, τον κ. Κουβέλη στο να επιλέξει πρόσωπα από τον χώρο του, αλλά χωρίς έντονο κομματικό στίγμα, όπως για παράδειγμα τους νυν υπηρεσιακούς υπουργούς Εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη και Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη.


Πηγή Το Κέρδος