Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Νέα συνταγή για δαπάνες και φόρους
Με αλλαγή της φιλοσοφίας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και το φορολογικό καθεστώς ξεκινά ο «Γολγοθάς» του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει κατ' αρχάς το κλίμα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας.
Με αλλαγή της φιλοσοφίας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και το φορολογικό καθεστώς ξεκινά ο «Γολγοθάς» του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει κατ' αρχάς το κλίμα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας.
Μια πρόγευση της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί η επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ΕΕ, ενώ η εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της Οικονομίας αλλά και της νέας κυβέρνησης γενικότερα θα γίνει στις προγραμματικές δηλώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές προτεραιότητες έχουν ήδη αποφασιστεί στις αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα.
Πέραν των επιθετικότερων και διευρυμένων αποκρατικοποιήσεων, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες:
  • Αλλαγή της φιλοσοφίας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, όπου οι δράσεις που θα αναληφθούν πλέον θα στοχεύουν κάθετα στο κράτος και όχι οριζόντια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, όπου η όποια περικοπή προερχόταν από μισθούς και συντάξεις. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η επαναξιολόγηση των λειτουργικών δαπανών και η διαφάνεια του συστήματος προμηθειών αποτελούν βασικούς άξονες του εγχειρήματος.
  • Καθιέρωση ενός σύγχρονου και σταθερού φορολογικού συστήματος με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση του συστήματος. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν καθόλου σε αντίθεση με τη μεσαία τάξη, η οποία πληρώνει όλους τους φόρους.
Διαπραγμάτευση
Ολες οι προτεραιότητες θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με το κλιμάκιο της τρόικας που θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.
Βασικό διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση και τον νέο υπουργό Οικονομικών στις επαφές με την τρόικα είναι το βάθος της ύφεσης, η οποία συνεχίζεται αμείωτη για τέταρτο χρόνο, και η άμεση ανάγκη αναζήτησης καινούργιων αναπτυξιακών εργαλείων.
Ηδη η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για 4η χρόνια (στο 3ο τρίμηνο θα ξεπεράσει το 9%). Επίσης, τα κρατικά ταμεία έχουν μόλις 2 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά για τα χειρουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, χρειάζονται πρόσθετη χρηματοδότηση, οι Εφορίες δεν εισπράττουν φόρους, όπου η υστέρηση εσόδων ανέρχεται στο πεντάμηνο στα 900 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα (μετά τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις και τις παροχές) εξανεμίστηκε, σε σημείο που ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, και κυρίως τα νοσοκομεία, προχώρησαν το τελευταίο δίμηνο σε μια ακήρυχτη «στάση πληρωμών». Ο υπουργός ενημερώθηκε ότι στην τακτική μηνιαία απογραφή τα περισσότερα χρέη τα είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ξεπέρασαν το πρώτο τετράμηνο του έτους τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Θα συζητηθούν ακόμη τα χρήματα της επόμενης δόσης που ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, όπου και θα συμφωνηθεί πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Επίσης θα συμφωνηθεί και ο χρόνος της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το νέο Μνημόνιο
Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου θα είναι το κεντρικό ζήτημα που θα θέσει ο νέος υπουργός στους επικεφαλής της τρόικας.
Βέβαια πρόκειται για ένα θέμα που αποφάσεις λαμβάνουν μόνον οι αρχηγοί κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και ως εκ τούτου οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν θα μπορέσουν τουλάχιστον επίσημα να το συζητήσουν.
Είναι σαφές όμως ότι off the record θα συζητηθεί και μάλιστα επισταμένως. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επαρκώς σε ποια σημεία πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις (επιτόκιο, επέκταση Μνημονίου κατά 2 ή 3 χρόνια, μειώσεις φόρων σε βενζίνη κ.λπ.).
Εάν η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση δύο ετών (δηλαδή έως το 2016) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου, τότε θα απαιτηθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση από την τρόικα κατά 16-20 δισ. ευρώ.
Σε εκκρεμότητα παραμένει, πάντως, η καταβολή συνολικού ποσού ύψους 90 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης μέχρι το 2014, με την Κομισιόν να προειδοποιεί ότι για την αποδέσμευση κάθε δόσης προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο δεύτερο Μνημόνιο.
ΠΗΓΗ: Έθνος