Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

«Κόκκινος συναγερμός» ενόψει της άφιξης της τρόικας
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με αντικείμενο την προετοιμασία του βασικού πλαισίου δράσης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων το οποίο θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια των επαφών τους από την ερχόμενη Πέμπτη έως και το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκαν η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με την υλοποίηση σημαντικών κινήσεων μέσα στο καλοκαίρι, τα «λουκέτα» σε κρατικούς φορείς, η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η εφαρμογή των αλλαγών στην αγορά εργασίας, η μείωση των δαπανών στην Υγεία και το άνοιγμα αγορών-επαγγελμάτων.
Οπως τόνισε αμέσως μετά τη σύσκεψη κυβερνητικός αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει στους θεσμικούς της εταίρους ότι έχει σαφές σχέδιο.
«Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να δείξει «δείγματα γραφής» ώστε παράλληλα να μπορέσει να υποβάλει και να στηρίξει αιτήματα όπως η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το «ιταλο-ισπανικό μοντέλο» για να επιτευχθεί ελάφρυνση του χρέους.
Οπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μία «δύσκολη» διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Πρόσθεσε ότι «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι 4ετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα».
Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή» διευκρίνισε ότι «εάν με μία άλλη "συνταγή" πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη "συνταγή"».
Από σήμερα το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ξεκινούν επαφές με γενικούς γραμματείες και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων. Οι επικεφαλής θα έχουν ραντεβού επί ένα τριήμερο και βάσει προγράμματος θα μείνουν στην Ελλάδα έως και το Σαββάτο.
Με τις έως τώρα πληροφορίες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και αφού στο μεσοδιάστημα τα κλιμάκια έχουν ολοκληρώσει τον «έλεγχο» της ελληνικής οικονομίας.
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και ο πιο σκληρός καθώς κατά τη διάρκειά του κυβέρνηση και τρόικα θα καταλήξουν στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Σημεία τριβής αναμένεται να αποτελέσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, μέτρα τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να αντικαταστήσει με άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Να αναφέρουμε πως στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχαν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, Υγείας Α. Λυκουρέντζος, Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία