Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Μειώσεις μισθών 6,7% για τους εμποροϋπαλλήλους

Τη μείωση των μισθών που θα προβλέπονται από τη νέα κλαδική σύμβαση του Εμπορίου κατά 6,%-7% εισηγήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος, κ. Ασημακόπουλος, από κοινού με τον πρόεδρο των Εμπόρων κ. Β. Κορκίδη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση έχει ήδη συμφωνηθεί και είναι για την ακρίβεια 6,7%, ενώ η νέα κλαδική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η πρόταση αφορά 800.000 μισθωτούς.
Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλου, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.
Οι συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα, διεξάγονται σε συνθήκες ασφυξίας με κίνδυνο για 190.000 λουκέτα και απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης το επόμενο δωδεκάμηνο και με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για φαινόμενα «κανιβαλισμού» στην αγορά με αφορμή τις καθυστερήσεις και τις μειώσεις μισθών, ενώ τόνισε πως για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Επιπλέον, ένα 40% των αυτοαπασχολούμενων / μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία