Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ηλεκτρονική αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά της γραφειοκρατίας

Το νέο σύστημα θα παρέχει στους εργοδότες τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μια σειρά εντύπων

Πληροφοριακό σύστημα που καταργεί τη γραφειοκρατία, αυξάνει την διαφάνεια και αναβαθμίζει τους ελέγχους θα θέσει σύντομα σε παραγωγική λειτουργία το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ειδικότερα, το Πληροφοριακό Σύστημα ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ θα παρέχουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μια σειρά εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, τα οποία μέχρι σήμερα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ θα παρέχεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή του συνόλου των εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ (επιπλέον εκείνων τα οποία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο προαναφερθέν ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ).

Επίσης, θα μπορούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να επισκέπτονται τη διαδικτυακή πύλη (portal) του ΣΕΠΕ και να ενημερώνονται για τις αρμοδιότητες και το έργο του Σώματος, για ζητήματα εργατικής νομοθεσίας, για τη συνεργασία του ΣΕΠΕ με άλλους οργανισμούς/φορείς, κτλ.

Πριν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία είναι απολύτως αναγκαία η υλοποίηση ενός προγράμματος ευρείας ενημέρωσης των εργοδοτών σχετικά με την προαναφερθείσα δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής συγκεκριμένων εντύπων, προκειμένου οι εργοδότες να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα για το πώς διευκολύνονται οι συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ, πού μπορούν να απευθύνονται για λεπτομέρειες, ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν για να γίνουν χρήστες του Πληροφοριακού Συστήματος,  κτλ.

Έτσι, ο ΣΕΠΕ προχώρησε στην ανάθεση προβολής των νέων επιχειρησιακών ικανοτήτων του Σώματος σε εταιρεία έναντι τιμήματος 250.000 ευρώ. Ο εξωτερικός σύμβουλος ανέλαβε να καταρτίσει μελέτη από την οποία θα προκύψει ο πλέον κατάλληλος συνδυασμός προβολής προκειμένου να ενημερωθούν οι εργοδότες έγκαιρα και έγκυρα για τις δυνατότητες του νέου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και σε δεύτερη φάση για τις δυνατότητες του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ.

Πηγή 24h.gr