Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας
Φως άρχισε να φαίνεται στο τούνελ που έχει  μπει για τα καλά η ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την αρχική εκτίμηση (-4%) .
Προέβλεψε δε πως από το δεύτερο μισό του 2011 θα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κάτι που θα διατηρηθεί και το 2012.
Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η ανεργία θα φθάσει το 13%.
Την ίδια ώρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Προσθέτει πως το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί σε ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς των στόχων και πως οι επιδόσεις της οικονομίας της χώρας είναι οι προβλεπόμενες.
Όπως γίνεται αντιληπτό η εικόνα της Ελλάδος αρχίζει σταδιακά να αλλάζει και στο εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κ.  J. Mueller, οικονομολόγος της DWS Investment (ανήκει στον όμιλο της Deutsche Bank),  ανέφερε πως «δεν πουλάμε τα ελληνικά ομόλογα που έχουμε γιατί πιστεύουμε στα βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής που κάνει η Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι η χώρα δεν  θα χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια Ειδικότερα χθες ο υπουργός Οικονομικών  μιλώντας στο "Mega"  εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το 2010 η μείωση το ΑΕΠ θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι είναι αυτή που έχουμε προβλέψει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :
«Το  2011 δεν το βλέπω ότι θα πάμε σε θετικούς ρυθμούς, αλλά θα είμαστε σχεδόν στην ισορροπία. Από το δεύτερο μέσο του 2011 πλέον θα έχουμε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς και το 2012 θα είναι θετικό».

Παρότι όπως είπε «ο ξένος επενδυτής που κοιτάει την Ελλάδα, δεν θέλει να την αγγίξει» από το Σεπτέμβριο  ξεκινάει μια καινούργια περίοδος καθώς  έχουμε κάνει όλα τα δύσκολα.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
«Όσο πιο γρήγορα απελευθερώσουμε τα επαγγέλματα, που βοηθάει το να μπορέσουν να πέσουν οι τιμές και να προχωρήσουν τα πράγματα στην οικονομία, όσο πιο γρήγορα έχουμε ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα και πιο απλό, όσο είναι πιο απλό να αδειοδοτούνται επιχειρήσεις, όσο πιο γρήγορα μειώνει το Δημόσιο τα ελλείμματά του και έτσι δεν απορροφά όλα τα χρήματα, αυτά όλα ωθούν στην ανάπτυξη», εξήγησε την άποψη του ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τέλος ο υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ένδειξη πως μέτρα που προωθεί θα κριθούν αντισυνταγματικά.
Έσπευσε όμως να θυμίσει το παράδειγμα της Ρουμανίας όπου η μείωση των συντάξεων κατά 15% κρίθηκε αντισυνταγματική , το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι θα κόψει την επόμενη δόση και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τον Φ.Π.Α. κατά πέντε μονάδες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία