Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Αβέβαιο το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ
Τελεσίγραφο με σκληρούς όρους έθεσε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου και να υπογραφεί η σύμβαση για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
Πακέτο που, όπως λένε στην τρόικα, «δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο».
Πιθανή αθέτηση των όρων, οι οποίοι σχετίζονται με τον προσδιορισμό των πρόσθετων μέτρων για το 2012 αλλά και τη διετία 2013-2014, τις σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις, τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και την επίτευξη τελικής συμφωνίας για το PSI Plus, θα φέρει την Ελλάδα σε δεινή θέση, αφού θα είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ.
Αξιωματούχος της τρόικας έστειλε χθες το μήνυμα προς την Αθήνα. «Μη θεωρείται δεδομένο το νέο πακέτο, δήλωσε στο Reuters
Οπως διευκρίνισε, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο.
Και προειδοποίησε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να λάβει τα χρήματα», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».
Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μια και η επιστροφή της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου, θα πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της, να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να δώσει πειστικές απαντήσεις στους δανειστές μας.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο με το σκεπτικό ότι θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 90 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου αλλά για να προχωρήσει το το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.
Σε αντίθετη περίπτωση χωρίς τα νέα δάνεια αλλά και τη συμφωνία του PSI Plus η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν εντός του Μαρτίου.
Οπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου θα είναι επίπονες, αν αναλογιστεί κανείς αυτές που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση σε λιγότερο από 30 ημέρες και εν μέσω εορταστικής περιόδου θα πρέπει:
- Να έχει προσδιορίσει επακριβώς τα πρόσθετα μέτρα του 2012 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις παρεμβάσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.
- Να έχει εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία, καθώς η τρόικα ζητεί τη δέσμευση των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά τη διαπραγμάτευση θα υλοποιηθούν κατά γράμμα και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
- Να έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI Plus, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξει το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Οπως εκτίμησε ο αξιωματούχος της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την ανταλλαγή των ομολόγων είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, όμως είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία