Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο -με την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας- στην Ελλάδα
Στον «αέρα» και υπό την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, με αφορμή τις επιπλοκές που διαπιστώνονται στη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Τα αγκάθια της διασφάλισης του «εθελοντικού» χαρακτήρα και του «υψηλού» ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων έχουν καταστήσει αβέβαιη την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Πηγές της τρόικας διαμηνύουν στις ελληνικές αρχές ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το ελληνικό PSI, δεν υπάρχουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία με υψηλό επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που έχουν προκύψει είναι ότι οι ίδιες πηγές αρνούνται πλέον να επιβεβαιώσουν ότι παραμένει ο στόχος των 30 δισ. ευρώ ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI. Μάλιστα, διαπιστώνοντας τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η τρόικα προειδοποιεί -σε αυστηρό τόνο- την Αθήνα ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μη θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.
«Να το κατανοήσετε»
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», είναι η ξεκάθαρη θέση της τρόικας, η οποία διαμηνύει πως «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».
Εξάλλου, με τελεσίγραφό της προς την Ελλάδα, η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής της, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου.
Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα χαρακτήριζε τις συζητήσεις «θυελλώδεις» και για τον λόγο αυτόν, όπως σημείωνε, κρίθηκε αναγκαίο, μετά τις συζητήσεις στην Αθήνα, να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών τραπεζών την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα σκληρή στάση τηρεί το ΔΝΤ που δεν επιδεικνύει πνεύμα συμβιβασμού και εμφανίζεται με μεγάλες απαιτήσεις στο θέμα των εγγυήσεων για τους ιδιώτες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία