Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αυξάνονται οι οφειλές στην Eφορία

Στάση πληρωμών των φορολογουμένων, καθώς δεν πληρώνουν τα χρέη τους στην Εφορία λόγω οικονομικής στενότητας, και ελέγχους «με ρυθμούς χελώνας» σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλουσίους καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τα νέα χρέη προς το Δημόσιο (αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013) αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 809 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο έφθασαν τα 6,18 δισ. ευρώ. Συνολικά παλαιά και νέα χρέη αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, εκτός στόχων κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο 9μηνο ολοκληρώθηκαν 204 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σύμφωνα με το Μνημόνιο συνολικά φέτος θα πρέπει να διενεργηθούν 596 έλεγχοι.
Από τους ολοκληρωμένους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 117,8 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 53 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τους 680 προσωρινούς ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν φέτος σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 377 έλεγχοι από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 117,3 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 62,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, «με ρυθμό χελώνας» γίνονται οι έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογουμένους μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν γίνει 910 φορολογικοί έλεγχοι. Ωστόσο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις 281 έλεγχοι σε φορολογουμένους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
Στοιχεία
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Κι αυτό παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.
Ειδικά στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.850.018 δηλώσεις ΦΠΑ. Ομως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.018.332 δηλώσεις. Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν 831.686 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Στο ίδιο διάστημα έγιναν 9.284 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 200,54 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 74,44 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 11.000 έλεγχοι ΦΠΑ και να έχει εισπραχθεί το 20% των βεβαιωμένων φόρων.
Τέλος, να σημειωθεί πως στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν 9.617 μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
NEW YORK TIMES
«Οργή στην Ελλάδα για τη φορολογία»

Την οργή του κόσμου και όχι τα χρήματα που εισρέουν στα κρατικά ταμεία φαίνεται πως αυξάνει η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times». Σε αυτό τονίζεται πως μέσα σε δύο χρόνια πέρασαν 22 νέοι νόμοι για τη φορολογία, χωρίς όμως να φέρουν αποτέλεσμα στην πάταξη της φοροδιαφυγής - ή έσοδα στα κρατικά ταμεία.
«Η εκδίωξη φοροελεγκτών από διάφορα χωριά της Ελλάδας δείχνει πως αντί να δημιουργεί αίσθημα δικαιοσύνης, το επιθετικότερο πρόγραμμα είσπραξης φόρων από την κυβέρνηση επιδεινώνει το πρόβλημα», προστίθεται.
Οπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, εάν η Ελλάδα θέλει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να ξεφύγει από τη λιτότητα, θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά σε ό,τι αφορά την είσπραξη φόρων. Για χρόνια οι οικονομολόγοι έλεγαν πως η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που στερεί από την κυβέρνηση χρήματα τα οποία χρειάζεται επειγόντως.
Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες να απλωθεί το δίχτυ της είσπραξης φόρων το μόνο που έχουν κάνει είναι να δημιουργήσουν μεγαλύτερη λαϊκή οργή έναντι των πλουσίων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έλλειψη εμφανών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φοροδιαφυγή είναι ένας από τους λόγους που επικαλούνται πολλοί Έλληνες για τη δυσαρέσκειά τους έναντι των προσπαθειών για είσπραξη φόρων.
ΠΗΓΗ: Έθνος