Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Κοινωνικό Τιµολόγιο µε καπέλο
koinwniko_timologio_dehΕπιβάρυνση, αντί για όφελος, θα έχουν χιλιάδες δικαιούχοι _ κυρίως ενοικιαστές και διαµένοντες σε πολύ παλαιά κτίρια _ από τους 1,2 εκατ. που υπολογίζεται ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο.
Πρόκειται για τις περιπτώσεις που το ρολόι δεν βρίσκεται στο όνοµα του δικαιούχου, όπως για παράδειγµα συµβαίνει µε κάποιους µισθωτές κατοικιών το ρολόι των οποίων έχει παραµείνει στο όνοµα του ιδιοκτήτη. Διότι παρά τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι πληρούν τα κριτήρια για το νέο αυτό τιµολόγιο αλλά διαµένουν σε σπίτια όπου έχουν παρέλθει 14 χρόνια από την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση, ότι το ηλεκτρικό σύστηµα του σπιτιού είναι ασφαλές. Πρόκειται, σύµφωνα µε ηλεκτρολόγους, για ένα κόστος 50-60 ευρώ.
Και ναι µεν ο δικαιούχος, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, έχει δικαίωµα να υποβάλει άµεσα αίτηµα ένταξης στο ΚΟΤ και να προσκοµίσει τη συγκεκριµένη δήλωση µετά 6 µήνες, όµως αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί µε το κόστος. Απλώς η επιβάρυνση παίρνει παράταση µέχρι τον προσεχή Απρίλιο. Η προκαταβολή
Αλλο έξοδο αφορά την προκαταβολή. Διότι η αλλαγή ονόµατος θεωρείται νέα σύνδεση και, όταν αυτό συµβαίνει, υποχρεούται κανείς να καταβάλει προκαταβολή που για µια κατανάλωση έως 800 kWh / 4µηνο κυµαίνεται στα 40-50 ευρώ. Από την υποχρέωση της κατάθεσης προκαταβολής εξαιρούνται, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι σύζυγοι που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, καθώς γι’ αυτούς δεν απαιτείται η αλλαγή ονόµατος (άρα δεν προκύπτει και θέµα προκαταβολής για την υπαγωγή ενός εκ των δύο στο ΚΟΤ), καθώς επίσης όταν το ρολόι µεταφέρεται από ένα µέλος της ίδιας οικογένειας στο άλλο (π.χ. πατέρας σε γιο). Σε όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καταβολής της προκαταβολής σε 6 ισόποσες άτοκες δόσεις που θα ενσωµατωθούν στους διµηνιαίους λογαριασµούς τους.
Συµπέρασµα
Τι σηµαίνουν αυτά; Οτι µέχρι τον προσεχή Απρίλιο θα πρέπει να έχουν καταβάλει 24 ευρώ ως προκαταβολή, συν τα 50 ευρώ για την υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου, δηλαδή 74 ευρώ, και συνολικά 100 ευρώ ώς το τέλος του έτους. Αλλά ένας πελάτης µε κατανάλωση 750 kWh / 4µηνο, σύµφωνα µε τα παραδείγµατα που έδωσε το ίδιο το υπουργείο όταν ανακοίνωσε τα νέα τιµολόγια, πληρώνει σήµερα 78,3 ευρώ / 4µηνο ή 235 ευρώ το έτος.
Αν αυτός δεν εντασσόταν στο ΚΟΤ θα επιβαρυνόταν µε αύξηση 13,7%, άρα θα πλήρωνε 268 ευρώ το χρόνο, δηλαδή επιπλέον 33 ευρώ. Αν λοιπόν ενταχθεί στο ΚΟΤ, επειδή ανήκει στους έχοντες εισόδηµα κάτω από το αφορολόγητο όριο, θα δικαιούται έκπτωση 10% από τα σηµερινά επίπεδα, (δηλαδή 24 ευρώ).
Εποµένως µαζί µε τα 33 ευρώ της αύξησης που θα γλιτώσει θα έχει συνολικό όφελος 57 ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα έξοδα που θα καταβάλλει. Από το υπουργείο πάντως σηµειώνουν ότι µελετούν διορθωτικές κινήσεις, ώστε ακόµα και όσοι δεν έχουν το ρολόι στο όνοµά τους να επιβαρυνθούν όσο το δυνατό λιγότερο.Τέτοιες, µπορεί να είναι µειωµένη προκαταβολή στη ΔΕΗ από αυτή που ισχύει σήµερα, και εθελοντικές συµφωνίες µε τον κλάδο των ηλεκτρολόγων για µείωση στην τιµή έκδοσης της Υπεύθυνης Δήλωσης (ΥΔΕ).
Εγκρίθηκε η ΔΕΗ διανοµής
ΕΝΕΚΡΙΝΕ τελικά χθες το διοικητικό συµβούλιο της ΔΕΗ την ίδρυση θυγατρικής – 100% – της επιχείρησης στη Διανοµή, παραπέµποντας παράλληλα για επόµενο συµβούλιο τη δεύτερη θυγατρική, εκείνη στη Μεταφορά. Στη θυγατρική περιέρχονται όλες οι δραστηριότητες της διαχείρισης του δικτύου όσο και της παροχής των υπηρεσιών δικτύου στο σύνολο της χώρας, καθώς και οι δραστηριότητες διαχειριστή µη διασυνδεδεµένων νησιών.
Εξαιρούνται από τη θυγατρική αυτή τα πάγια του δικτύου, τα ακίνητα και οι εγκαταστάσεις διανοµής, που παραµένουν στη ΔΕΗ.
Η συζήτηση για τη δεύτερη θυγατρική, εκείνη της Μεταφοράς, δεν κατέστη δυνατό χρονικά να γίνει και παραπέµφθηκε σε επόµενο συµβούλιο. Καθοριστική χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ τη συµβολή των δύο εκπροσώπων της στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, στην απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της επιχείρησης, µε όλες τις διατυπώσεις που ζητούσε η οµοσπονδία για το προσωπικό.
Μένει βέβαια να επιλέξει το ίδιο µοντέλο για τον διαχωρισµό των δικτύων της ΔΕΗ και η κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα