Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερις αλλαγές στο χαράτσι
Σε τριμελή επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα μπορούν να προσφύγουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση που ο έφορος απορρίπτει το αίτημά τους για εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων λόγω αδυναμίας καταβολής του και αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό προβλέπεται σε προσθήκη – τροπολογία στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ρυθμίζονται θέματα του ειδικού τέλους ακινήτων. Ειδικότερα:
Για τις περιπτώσεις που ζητείται η αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. θα εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα, και εφόσον η πράξη είναι θετική εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών την αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατά της απόφασης του εφόρου μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών.
Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων αποστέλλουν κατάσταση στη ΓΓΠΣ και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι εφορίες μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους.
Απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από 7 δωμάτια.
ΠΗΓΗ: Ημερησία